Opiskelija-asuntoprojekti halutaan uuden firman hoiviin

Teksti ja kuvat: Anton Rinta-Jouppi
Matti Nivalan mukaan on mahdollista, että rakennushommiin päästään jo vuonna 2019 Joensuussa ja Kuopiossa muutama vuosi sen jälkeen.

ISYY:n edustajisto päättää joulukuun kokouksessa OKKK-hankkeen selvitystyön budjetista. “Todennäköisesti se tulee olemaan 50 000 – 100 000 euroa. Saamme kuitenkin puolet rahoista takaisin ELY-keskukselta, kun selvitys on valmis. Tämä on normaali käytäntö tämän tyyppisissä hankkeissa”, kertoo ISYY:n hallituksen SOPO-vastaava Matti Nivala.
”Projektissa on isoja mahdollisuuksia ja toivon, että edustajisto osallistuisi aktiivisesti hankkeen valmisteluun”, hän jatkaa.
Hankkeen viestintä on edennyt vaihtelevasti.
”Osa edustajistoryhmistä on ollut aktiivisia ja perillä asioista, osa ei niinkään. Lisäksi jäsenistölle tiedottaminen on ollut haaste”, Nivala kertoo.
Farmaseuttien edustajistoryhmän Fortiksen puheenjohtajan Henri Sormusen mukaan edustajisto on nyt tilanteen tasalla.
”Viestinnän suhteen olimme aiemmin hieman pimennossa, mutta lokakuussa järjestetty workshop selvensi tilannetta hyvin. OKKK-hanke on meille tärkeä ja näemme sen positiivisessa valossa.”

Nivalan mukaan viestintään tullaan jatkossakin panostamaan, mutta ISYY:n nopeasti muuttuva hallinto mietityttää.
”Hallitus ja edustajisto vaihtuvat tasaisin väliajoin, joten riskinä on se, että sieltä tulee kummallisia päätöksiä”
Rahoituksen häviäminen ja tappiollisuus ovat Nivalan mukaan myös riskejä. Suunnitelmissa on kuitenkin kehitysyhtiö, jota ISYY hallinnoi.
”Yhtiö olisi voittoa tavoittelematon, ja jos projekti tuottaa ylimääräistä voidaan se siirtää ISYY:lle. Toisaalta, jos yhtiö ajautuu konkurssiin, niin velat eivät kaadu ylioppilaskunnan niskoille.”

OKKK-hankkeen tarkoituksena on rakentaa opiskelija-asuntoja Joensuuhun ja Kuopioon. Suunnitelmissa on myös 24/7 auki olevia yhteisöllisiä tiloja, sosiaalipalveluita ja tiloja opiskelijayrittäjyyteen liittyen. Varsinainen rakentaminen päästään aloittamaan mahdollisesti jo vuonna 2019 Joensuussa ja Kuopiossa muutama vuosi myöhemmin.
”Kaikki riippuu kaavoituksesta. Se voi olla sellainen, että emme pääse rakentamaan kuin asuntoja tai että emme pääse rakentamaan ollenkaan. Tällä hetkellä prosessi näyttää etenevän hyvin”, Nivala sanoo.

Kommentti | Miksi ei?

Mystiset konsultit

OKKK-hankkeen taustalla häärii kaksi konsulttia, jotka hanketta vetävän työryhmän mukaan ovat osoittautuneet varsin hyödyllisiksi. Näin voi päätellä myös Nivalan kommentista koskien ensimmäistä konsulttia.
”Alun perin tarkoitus oli palkata harjoittelija auttamana suunnittelussa, mutta kun sopivaa henkilöä ei löytynyt päädyimme konsulttiin. Hän osoittautui todella osaavaksi henkilöksi ja hoksasi heti mitä mahdollisuuksia ISYY:llä on tämän hankkeen suhteen.”
Mutta kun konsulttien henkilöllisyydestä ja palkkauksesta kysyy tarkemmin, ei tietoa hallituksen suunnalta – useista yrityksistä huolimatta – tihku enempää. Miksi ei?
Avoimen viestinnän nimissä olisi kohtuullista kertoa enemmän henkilöistä, jotka vaikuttavat näinkin mittavan projektin taustalla.