Opiskelija-asuntojen kunnostus saa potkua elvytystoimista

Joensuun Ellin Verkkotie 4:n opiskelija-asuntojen peruskorjausta aikaistettiin kuukaudella. Kuopas puolestaan kunnostaa asuntokantaansa voimakkaasti tänä vuonna.

Rakennusalalle on suunnattu runsaasti erilaisia elvytystoimenpiteitä, joiden tavoitteena on edistää rakennusalan työllisyyttä nopeasti ja tehokkaasti.

Verkkotiellä muutetaan soluasuntoja kaksioiksi ja kolmioiksi. Lisäksi taloon tehdään uusi pesula ja saunaosasto. Aikaistamisen taustalla on mahdollisuus hakea suhdanneluontoisia avustuksia, jotka kattavat 10 prosenttia kustannuksista. Avustettavat työt on saanut aloittaa aikaisintaan tämän vuoden helmikuussa ja viimeistään ne on aloitettava vuoden loppuun mennessä. Avustusta voi hakea kerros- tai rivitalon omistava yhteisö. Valtion lisätalousarviossa on osoitettu 125 miljoonan euron valtuutus käytettäväksi suhdanneluonteisiin avustuksiin kerros- ja rivitalojen korjauksia varten.

”Verkkotien remontin aikaistamista lukuunottamatta tämä ei meihin vaikuta. Suunnittelemme töiden aloittamista Leinikkitiellä vuonna 2010, mutta se ei liity tähän kokonaisuuteen”, Joensuun Ellin toimitusjohtaja Jarmo Ojalainen toteaa.

”Sillä on meille kyllä todellista taloudellista merkitystä, että Verkkotien remontti saadaan aikaisemmin käyntiin.”

Ojalaisen mukaan Joensuun Elli pystyy tällä hetkellä vastaamaan asuntojen kysyntään suhteellisen hyvin.
”Keskustayksiöistä on pulaa, mutta muuten tilanne on hyvä”, hän arvioi.
Kuopakselle suhdanneluonteisten avustusten merkitys on suuri.

”Meillä on budjetoituna vuodelle 2009 900 000 euroa korjauksiin. Yhden kiinteistön peruskorjauksen aloittamista suunnitellaan. Avustuksilla niistä saadaan 10 prosenttia katettua ja asukkaiden kannalta tämä tarkoittaa sitä, että vuokrat tulevat nousemaan vähemmän”, Kuopaksen toimitusjohtaja Tuula Vartiainen kertoo.

Kuopaksen asuntokannasta noin 25 prosenttia sijaitsee Neulamäessä. Soluasuntoja on paljon, mutta kysyntä niille on pientä etenkin kesäajalle.

”Olemme harkiten muuttaneet soluasuntoja perheasunnoiksi, seuraten niiden kysyntätilannetta”, Vartiainen toteaa.