Opintotuen haussa luotetaan edelleen paperiin

Yli puolet opiskelijoista tekee opintotukihakemuksen edelleen paperityönä vaikka Kela tarjoaa mahdollisuutta hoitaa asia sähköisesti. 52 prosenttia luotti perinteiseen tapaan vuonna 2011, mutta opintotuen hakeminen verkossa kasvattaa suosiotaan. Vuonna 2010 verkossa hakemista hylki vielä 63 prosenttia opiskelijoista.
Opintorahaa, asumislisää, opintolainan valtiontakausta tai aikuiskoulutukseen liittyvää lainatakausta voi hakea sähköisesti Kelan asiointipalvelussa, johon kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla. Hakemuksen täyttämisen lisäksi verkossa voi palauttaa, perua ja lakkauttaa opintotuen. Jatkossa myös hakemukseen tarvittavat liitteet voi toimittaa verkossa.

Opintotuen etuuspäällikkö Ilpo Lahtinen arvioi, että sähköinen hakeminen hyödyttää sekä Kelaa että opiskelijaa. Sähköinen palvelu opastaa hakemuksen tekemisessä, joten hakemukset saapuvat perille valmiimpina. Näin saadaan lyhennettyä käsittelyaikoja. Vuonna 2010 opintotukea sai 304 591 opiskelijaa ja opintotukihakemusten keskimääräinen läpimenoaika oli 12 päivää. Kelan asettama opintotuen käsittelyn tavoiteaika vuodelle 2012 on kaksi viikkoa.
”Kela on viime vuonna aktiivisesti ohjannut opiskelijoita verkkoon. Opiskelijoille ei enää esimerkiksi lähetetä paperista opintotukihakemusta. Lähetämme ohjeet tuen hakemiseen”, Lahtinen toteaa.