Opetusministeri saapuu opiskelijoiden tentattavaksi

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on ajanut yliopistolaiset työtaistelun partaalle.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) saapuu Kuopioon maanantaina 12. lokakuuta ja avoin kyselytunti videoidaan kaikille kampuksille. Koulutukseen suunniteltujen rajujen ja voimakkaasti kritisoitujen leikkausten myötä kysymyksiä ministerille varmasti riittää.
”Näytetään hänelle, että meitä kiinnostaa ja olemme aktiivisia. Elämää on muuallakin kuin Etelä-Suomessa!” vetoaa ISYY:n hallituksen puheenjohtaja Juho Pulkka.

Jos valtio kohdistaa leikkauksia esimerkiksi Savonlinnan kampuksen saamaan erillisrahoitukseen, voi se olla viimeinen naula Savonlinnan kampuksen arkkuun. Yliopisto on muutenkin kovilla leikkausten kanssa. Hallituksen suunnitelmat ovat jo nyt pakottaneet Itä-Suomen yliopiston etsimään uusia leikkauskohteita toiminnastaan, vaikka leikkauksia on tehty jo vuosien ajan.

Tuntuvia leikkauksia on suunniteltu myös opintotukeen. Opintotukea ollaan ilmeisesti muokkaamassa lainapainotteiseksi ja indeksiin opintotuki ehtii olla sidottuna vain vuoden verran jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat.

Opiskelijan ahdinkoa lisäävät entisestään toisen ministerin, Anne Bernerin (kesk.) tontille asettuva suunnitelma Itä-Suomen junayhteyksien katkominesta.

Ministeri näyttää valinneen tiedotuslinjan, jossa puhutaan suoraan ihmisille. Uljaan yrittäessä kysyä Itä-Suomen yliopiston saamien valtion erillisrahoitusten jatkuvuudesta, emme saaneet ministeriltä muistuksesta huolimatta minkäänlaista vastausta.

Ministerin kyselytunti 12. lokakuuta kello 14-15 aleissa CA101 Kuopiossa, AU100 Joensuussa sekä B304 Savonlinnassa.

Pasi Huttunen