Oothan vielä – Dokumenttielokuva hotelli-ravintola Wanhasta Jokelasta

Barrikadeille noustavan arvoinen tunnelma

Toisille se on pelkkä ruma rakennus, toisille jotain paljon enemmän. Tommi Raution ohjaamassa Oothan vielä -dokumentissa kulttuuriravintola Wanhan Jokelan pitkän historian viimeisimmät vaiheet saavat jännittäviä käänteitä kun sen kannattajat nousevat äänekkääseen vastarintaan talon uuden omistajan purkusuunnitelmia vastaan.

Ulkopaikkakuntalaisena sivistyksessäni oli Wanhan Jokelan kokoinen ränsistynyt aukko, mutta dokumentti nappasi minut siitä huolimatta pauloihinsa heti alkuminuuteilla. Jokelan puolesta aktivoituneet kansalaiset valloittavat sisullaan, joka kertoo, ettei nyt taistella ainoastaan yhden talon puolesta vaan on kyse jostakin suuremmasta. Jostakin, mikä koskettaa myös katsojaa, joka ei ole Joensuun vuoden 2012 tapahtumista kuullutkaan.

Dokumentissa on hyvin selkeä asetelma: pieni oikeuksiaan vaativa kulttuuriyhteisö vastaan iso paha Karjalaisen kulttuurin Edistämissäätiö. KKES ei suostunut dokumenttiin haastateltavaksi, joka tekee mielestäni näkökulmasta liian yksipuolisen. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla enemmän KKES:n sekä kaupunginvaltuuston päätöksiin johtaneita syitä tarkemmin kuin ainoastaan hyvin lyhyiden harvojen kommenttien ja Jokelan puolustajien olettamuksien verran. Tai ehkä syyt talon kohtaloon olivat niin yksinkertaiset kuin ne dokumentissa esitettiin. Ehkä raha kiilaakin kulttuurin edistämisen ohi kulttuurin edistämiseen perustetun säätiön tärkeysjärjestyksessä. Ehkä kaupunginvaltuustokin priorisoi rahan yhteisen hyvän edelle.

Dokumentissa jännite kasvaa koukuttavasti loppua kohden pitäen mielenkiinnon yllä. Elokuvaan lämpimän tunnelman luovat usein välähtelevät lyhyet kertomukset ravintolassa sattuneesta ja tapahtuneesta. Sankari-portsari pelasti alaikäiset joutumasta samaan aikaan baaritiskille opettajan kanssa ja laittoi toisiaan vilkuilevien nuorten takit saman narikkalapun alle. Rennosta tunnelmasta tunnetun hotelli-ravintolan baarin puolella oli tarinoiden mukaan vietetty uskomattoman villejä iltoja. Dokumentti tulee lähelle henkilökohtaisten tarinoiden avulla ja tekee Wanhasta Jokelasta elävän ja persoonallisen, varmasti katsojankin mielestä puolustettavan arvoisen.

Wanhan Jokelan vaiheet vievät loppuen lopuksi katsojan ihmettelemään politiikan pelejä, rahan valtaa ja ihmisen pienuutta siinä rinnalla. Toiset näkevät vain ruman talon, toiset näkevät hävityn taistelun merkitsevän jotain paljon enemmän.

Tommi Rautio: Oothan vielä, 2013, 95 min

Uljaan raportointia Jokela-kamppailun vaiheista:

Hallinto-oikeus: Wanha Jokela suojeltava

Yle: Jokelan talo ehdolle kansainväliseen suojeluohjelmaan

Wanhan Jokelan puolustajille selkäsauna valtuustossa

Huoli Jokelasta toi valtuustoon satoja rymistelijöitä

Kaj Chydenius puolustaa Wanhaa Jokelaa

Wanhan Jokelan talosta toivotaan suojelukohdetta

Jokela-adresseissa jo tuhansia nimiä

Jokela ja Torikadun puutalot taas uhan alle

Säätiö löi lisää nauloja Wanhan Jokelan arkkuun

Jokela selviää, mutta entä talo?