Onnellisuus on nykyajan käärmeöljy

JOENSUU – Onnellisuuden tavoittelu on kenties tärkein nykyistä yhteiskuntaa pyörittävä voima. Se nostaa ja kaataa talouksia ja yhteiskuntia. Siksi on muistettava kysyä, kuka onnellisuuden määrittelee ja millä ehdoilla. Samu Heikinmatti ja Tommi Kaplas käsittelevät teemaa nyt jo kuudetta vuotta ja näytelmätrilogia on saapunut viimeiseen osaansa. Juoneltaan Saiturin jouluyötä mukaileva Operaatio Onnenkalu III: Aurinkokuningas saa ensi-iltansa Joensuun ylioppilasteatterissa 3. lokakuuta. Käsikirjoituksesta ovat vastanneet Heikinmatti ja Kaplas. Näytelmän ohjaa Heikinmatti ja apulaisohjaajana toimii Niko Rotko. Kaikki kolme ovat ylioppilasteatteriveteraaneja.

”Ajatus onnellisuuden käsittelystä lähti, kun keskustelimme Tommin kanssa siitä, haluaako ihminen mielihyvää vai onnea. Mieleeni juolahti onni kauppatavarana, nykyajan käärmeöljynä. Hyviä esimerkkejä tällaisesta näennäisonnesta tiivistettynä tyhjiin kliseisiin löytyy todella paljon nykymediasta”, Heikinmatti kuvailee ja jatkaa:

”En tässä paljasta irvailumme kohteita, mutta kyllä ne näytelmästä käyvät hyvin selville. Ihmiset turvautuvat uskontoon, new age –guruihin tai vaikkapa Paolo Coelhon aforismeihin etsiessään onnea. Itse väittäisin kuitenkin, että ne ovat vain välineitä, joiden avulla myydään mielihyvää – vähän kuin teatterikin”

Kolme Onnenkalu-näytelmää ovat itsenäisiä teoksia, mutta tematiikka ja tyyli on Heikinmatin mukaan sitonut ne trilogiaksi.

”Eihän Kieslovskin Kolme väriä –trilogiassakaan ole suuria juonellisia yhteneväisyyksiä.”

Heikinmatin mukaan perusajatuksen voi kiteyttää niin, että ihminen ei muutu. Olen itse kuvaillut trilogian edellistä vuonna 2012 ensi-iltansa saanutta osaa Operaatio Onnenkalu II: Maisterin varjossa anarkistiseksi karnevaaliksi. Heikinmatin määrittely nyt ensi-iltaan tulevasta teoksesta on samansuuntainen.

”Onnenkalut ovat olleet aina hahmovetoisia siten, että – tyyppikomedian tapaan – yksi hahmo edustaa yhtä ominaisuutta. Siinä on sekoitus farssia, satiiria ja absurdismia katkeransuolaisella tragediasydämellä. Vähän kuin Kingis-jäätelö helvetistä”, Heikinmatti kuvailee.

Ylioppilasteatteri on luonteva paikka kokeilla asioita, ja parhaimmillaan sitä kautta löydetään jotain uutta ja tärkeää.

”Ylioppilasteatterien esitykset kommentoivat laitosteatteria herkemmin yhteiskuntaa, mikä saattaa tietysti välillä käydä katsojakunnalle jopa hieman raskaaksi. Puhtaita viihdepläjäyksiä meiltä näkee harvemmin”, Heikinmatti toteaa.

Operaatio Onnenkalu III: Aurinkokuningas ensi-illassa Väen talolla 3. lokakuuta kello 19. Uljaan arvio verkossa pian ensi-illan jälkeen.