Olvi-säätiö löi tiskiin miljoonan

Olvi-säätiö lahjoittaa Itä-Suomen yliopistolle miljoona euroa lyöden laudalta muut tähän astiset lahjoittajat. Opiskelijat voivat nauttia tiedosta, että moni heistä on välillisesti rahoittanut pian aloittavaa yliopistoaan. Merkittävä osa Olvi-säätiön rahoituksesta tulee Olvi oyj:n sille maksamista osingoista. Kyseisen yhtiön tuotteet puolestaan mielletään usein olennaiseksi osaksi opiskelijaelämää.

Jatkossa Olvia voi pohtia myös luennolla istuessaan, sillä Olvi-säätiön mukaan nimetään Mediteknian auditorio Kuopiossa.

Lahjoitus tasapainottaa samalla epäsuorasti tilannetta, jossa varainkeruu on ollut Kuopiossa selvästi virkeämpää kuin Joensuussa. Voidaan olettaa, että joensuulaiset opiskelijat ovat rahoittaneet lahjoitusta kuopiolaisia enemmän, sillä Joensuussa opiskelijoita on enemmän.

Alkujaan säätiö suunnitteli lahjoittavansa pienemmän summan, mutta lopulta valtion vastinraha innosti suureen sijoitukseen. Säätiön lahjoittamasta 1 miljoonasta kasvaa valtion 2,5-kertoimen ansiosta 3,5 miljoonan potti yliopiston pääomaan. Itä-Suomen yliopiston varainhankinta näyttää taantumasta huolimatta sujuvan mallikkaasti. Tavoitteen saavuttamisessa ollaan yli puolen välin, vaikka se kolminkertaistettiin kolmeen miljoonaan euroon.

”Joensuun ja Kuopion yliopistot yhdistämällä syntyvä Itä-Suomen yliopisto luo merkittävän henkisen infrastruktuurin. Se varmistaa alueen kehittymisen kannalta elintärkeiden tutkimuksen ja koulutuksen määrän ja laadun”, sanoo OLVI-säätiön hallituksen puheenjohtaja, varatuomari Heikki Sinnemaa.