Oliko se sittenkin geeneissä?

Hyvä fyysinen kunto auttaa jossakin määrin pitämään painoindeksin alhaalla ja vyötärön ympäryksen pienempänä, mutta jopa puolet ihmisten välisistä eroista fyysisessä suorituskyvyssä ja lihavuudessa voivat johtua perinnöllisistä tekijöistä. Erään yleisen lihavuusgeenin vaikutusta ei hyvä fyysinen kunto kumoa, todetaan lääketieteen lisensiaatti Antti Huuskosen väitöskirjassa.
Kyseessä on ensimmäinen tutkimus, jossa tutkittiin mitatun fyysisen kunnon yhteisvaikutusta tunnetun FTO-geenin kanssa.
”Tämän tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että aerobinen kunto ei muokkaa FTO-geenin vaikutusta kehon koostumukseen. Tutkimuksen tuloksia voidaan soveltaa lihavuuden ehkäisyssä ja fyysisen suorituskyvyn ylläpitämisessä, mikä voi vähentää kroonisten sairauksien riskiä ja parantaa elämän laatua”, Huuskonen toteaa tutkimuksessaan.

Tutkimukseen osallistui vajaat 900 suomalaista varusmiestä ja reserviläistä.
Huuskosen fysiologian alaan kuuluva väitöskirja The role of adiposity, growth and inflammation related gene variants in physical performance and body composition tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii dosentti Olavi Ukkola Oulun yliopistosta ja kustoksena professori Timo Lakka Itä-Suomen yliopistosta.
Huuskonen on syntynyt vuonna 1985 ja asuu Jyväskylässä. Hän on suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkinnon vuonna 2011 Itä-Suomen yliopistossa.