Oikislaiset pohtivat mitä saa sanoa

JOENSUU – Sananvapaus monien mielestä lähtenyt täysin lapasesta. Toisten mielestä sananvapautta kahlitaan kohtuuttomasti, kun natsia ei saa sanoa natsiksi, eikä neekeriä neekeriksi. Erityisesti verkon tuoma mahdollisuus nimettömyyteen on avannut tilaisuuden viskoa kakkaa tuulettimeen entistä vapautuneemmin. Sivistyneet tavat ovat hukassa ja vastuun kantamista väistellään kaikin tavoin.
Lopulta monet räikeimmistä tapauksista päätyvät oikeusasteisiin, joten on vain loogista, että joensuulaiset oikeustieteilijät avaavat asiasta keskustelun. Samalla voi nähdä kiinnostavia merkkejä siitä, että Joensuuhun uutena tullut oikeustieteiden tutkinnonanto-oikeus tuo ehkä uusia kulmia myös yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Yliopistolaki velvoittaa yliopistot käymään yhteiskunnallista keskustelua ja ELSA Joensuu ry, eli joensuulaisten oikeustieteen opiskelijoiden järjestö avaa pelin järjestämällä vihapuheen ja sananvapauden suhdetta käsittelevän keskustelupaneelin Joensuun kampuksella salissa AU100 5. maaliskuuta kello 14-16. ”Sananvapaus on Suomen perustuslaissa jokaiselle taattu perusoikeus. Sen käyttöä rajoittavat kuitenkin lukuisat rikoslain säännökset ja perustuslaissakin taattu yksityiselämän ja kunnian suoja. Missä menee vihapuheen ja sananvapauden raja, kun kärkkäät kahvipöytäkeskustelut käydäänkin internetissä? Millaisin keinoin sananvapauden toteutumista verkossa loukataan? Kenen vastuulla on valvoa, millaisia mielipiteitä julkisuudessa esitetään?”, kuvaillaan tapahtumassa pohdinnassa olevia kysymyksiä.

Ajankohtaisuudesta ei tässä liene epäilystä.
”Tapahtuma on suunnattu kaikille Itä-Suomen yliopiston opiskelijoille ja toivommekin laajaa osanottoa useilta eri koulutusaloilta. Yleisö voi ottaa aktiivisesti osaa keskusteluun ja esittää kysymyksiä”, järjestäjät kertovat. Paneelissa keskustelemassa ovat ainakin rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen, sukupuolentutkimuksen professori Jaana Vuori sekä toimittaja ja oikeustieteiden opiskelija Anna Sievälä.

ELSA Day: Vihapuhetta vai sananvapautta -keskustelupaneeli Joensuun kampuksella salissa AU100 5. maaliskuuta kello 14-16.