Nyt talousarvion voi ymmärtää

Politiikan ja valtionhallinnon tuottamaa tietoa ei juuri löydy vaivattomasti ymmärrettävässä muodossa. Esimerkiksi valtion talousarvion kansantajuistamiseen eivät valtion rahkeet riittäneet, joten toimeen tarttui Kirkkonummella asuva it-alalla työskentelevä Juuso Pääkkönen. Hän teki sen neljässä tunnissa ja nyt hänen Talousarvio 2012 visualisointimallinsa leviää vauhdikkaasti ympäri sosiaalista mediaa.
Sovellus esittelee talousarvion yksinkertaisesti erivärisinä- ja kokoisina laatikoina, joita voi klikkailla pienemmiksi laatikoiksi halutessaan päästä yksityiskohtaisempiin tietoihin. Visualisointi auttaa tehokkaasti ymmärtämään esimerkiksi eri budjettikohtien suuruusluokkia. Sen jälkeen on luultavasti helpompi ottaa kantaa esimerkiksi leikkauslistoihin tai eri hallinnonalojen määrärahoihin. Treemap-visualisointimalli ei ole uusi asia, joten Talousarvioon tutustuessa alkaa ihmetellä, miksei tällaista ole tehty jo aikaa sitten.
”Olen jälkeenpäin löytänyt vastaavan visualisaation esimerkiksi Iso-Britannian budjetista. Tein visualisoinnin toteutuksen itse, mutta siihen on varmasti olemassa myös valmiita tuotteita ja koodia. Lisäksi piti muuttaa valtioneuvoston sivuilla ollut talousarviotaulukko sovelluksen ymmärtämään muotoon. Projektiin meni parin illan aikana ehkä yhteensä nelisen tuntia”, Pääkkönen kertoo.

”Ihan samalla sapluunalla voitaisiin katsoa vaikkapa kuntien budjetteja. Yleisemmin ajatellen avoimen datan käyttö on tällä hetkellä hienoisessa nosteessa, joten erilaisia sovelluksia nähtäneen jatkossa paljonkin. Valtion ja kuntien tuottama julkinen data pitäisi saada vaivattomasti saataville, ja mieluiten koneluettavassa muodossa. Asiasta kiinnostuneet tahot kehittävät datan ympärille kyllä yleisöä kiinnostavia esitys- ja selaustapoja, kunhan data laitetaan saataville”, hän ehdottaa.
Mutta miksi juuri Pääkkönen päätyi tekemään visualisoinnin?
”Tein omaksi ilokseni datan tuontyyliseen visualisointiin soveltuvaa yleispätevämpää sovellusta, ja sopivaa testidataa etsiessäni törmäsin valtion talousarvioon joka sopi tarkoitukseen varsin hyvin. Jossain vaiheessa sitten projekti alkoi pyöriä enemmän talousarvion ympärillä ja keskityin siihen.”

Toinen sosiaalisen median tunnetuksi tekemä julkista dataa visualisoiva sovellus on Pär Österlundin, Kari Silvennoisen ja Jon Haglundin Apps4Finland-kisaa varten tekemä Verokuitti, joka auttaa ymmärtämään mihin verorahat menevät. Sovellus antaa muun muassa tulojen, säästöjen, asumismuodon ja –kulujen mukaan määräytyvän henkilökohtaisen kuitin verorahojen käytöstä.
Apps4Finland on kilpailu, jonka tarkoitus on ”innostaa ideanikkareita, sovelluskehittäjiä ja kaikkia muita hyödyntämään saatavilla olevaa dataa ja luomaan niistä kiinnostavia sovelluksia ja visualisointeja.” Pääkkönen kertoo, että olisi mieluusti osallistunut Apps4Finland-kisaan Talousarviollaan.
”Vähän ennen julkaisua huomasin, että Apps4Finlandin osallistumisen takaraja oli mennyt. Jos olisin tehnyt projektin vähän aiemmin, niin olisin luultavasti osallistunut.”

Apps4Finland-kilpailuun osallistuviin sovelluksiin voi tutustua verkkosivulla apps4finland.fi/fi/kilpailutyot.