Tuhannet opiskelijat marssivat Helsingissä opintotuen puolesta 9. maaliskuuta. Koulutuslupaus-mielenosoitus oli opiskelijaliikkeen vastalause Juha Sipilän (kesk.) hallituksen suunnitelmille leikata korkeakouluopiskelijoiden opintotukea 150 miljoonalla eurolla. Mielenosoituksen kärkihahmona hääri Opintotukimies eli monille isyyläisillekin tuttu Hannu Jaakkola. Maaliskuun mielenosoituksessa Jaakkola jäi laajemminkin suomalaisten opiskelijoiden mieliin väkevästä, koskettavasta ja ylevästä puheestaan sivistys-Suomen puolesta Helsingin tuomiokirkon portailla.
”Opintotukimiehen hahmo lähti aikanaan siitä, että olin mukana järjestämässä vuoden 2013 Näpit irti opintotuesta-mielenosoitusta Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan työntekijänä”, Jaakkola avaa hahmonsa taustoja.
Sattuma vei.
”Mielenosoitusta edeltävällä viikolla sain soiton, että tapahtuman juontajaksi lupautunut henkilö ei pääsekään paikalle, joten voisinko hoitaa hommaa?”
Jaakkola suostui, mutta Opintotukimiehen hahmo syntyi vasta mielenosoituksessa, kun Senaatintorilla äänentoistosta vastannut Tuomas Saloniemi kuulutti Jaakkolan ”Opintotukimiehenä” sisään.
”Asiaa ei siis oltu sovittu, enkä ollut miettinyt olevani mikään erityinen hahmo. Nimi syntyi siinä tilanteessa, mutta koska Senaatintorilla oli tuhansia ihmisiä katsomassa, en voinut muuta kuin koittaa tehdä parhaani. Juoksin siis jo Tuomiokirkon portailla, kun Tuomas heitti nimityksen spiikkiinsä. Onneksi en kompastunut”, Jaakkola muistelee.
Mielenosoituksesta huolimatta hallitus seisoo edelleen leikkaustensa takana. Jaakkola kertoo olevansa mielenosoituksen jälkeen ristiriitaisissa tunnelmissa.
”Opiskelijat näyttivät julkisesti taas kerran, että voimme tehdä vahvaa yhteistyötä”, hän kertoo.
”Omassa puheenvuorossani sain kokea yhden vahvimmista flow-kokemuksista, mitä muistan. Tiesin, mitä haluan sanoa, miten sen sanon ja miksi”, Jaakkola pohtii.
”Toisaalta, olen myös hyvin väsynyt siihen, että opiskelijoiden perustoimeentuloa ja ensisijaista sosiaaliturvaa täytyy vuosi toisensa jälkeen puolustaa”.
Jaakkolan mukaan on järjetöntä ajatella, että oppimista voisi parantaa ja nopeuttaa lisäämällä epävarmuutta opiskelijan päivittäisestä selviämisestä.
Kaikesta huolimatta Opintotukimies on ylpeä mielenosoituksesta ja Koulutuslupaus-kampanjasta.
”Nostimme yhdessä julkiseen keskusteluun esille, että opiskelijoilta ollaan leikkaamassa todella paljon, prosentuaalisesti eniten kaikista ryhmistä. Kerroimme, että muistamme ennen vaaleja annetut lupaukset, eikä poliitikkojen ole mahdollista rikkoa lupauksia ilman vakavia imagohaittoja”, Jaakkola tylyttää. ”Koulutuslupaus-kampanja on mielestäni ollut hyvin tehtyä edunvalvontaa. Vaikka hallituspuolueet tekivät poliittisen päätöksen rikkoa vaalilupaukset, kampanja ei ole unohtunut, vaan siitä on tullut yleisesti tunnistettu symboli valtioneuvoston toiminnasta.”
Mielenosoitus näytti hallitukselle opiskelijaliikkeen voiman, mutta taistelu opintotuen puolesta jatkuu. Vaikka hallitus petti opiskelijoille antamansa lupaukset, jaksaa Hannu Jaakkola uskoa opiskelijan sosiaaliturvan tulevaisuuteen.
”Toivon, että voisimme löytää vakaita ratkaisuja opiskelijoiden toimeentulon turvaamiseksi esimerkiksi yleiseen asumistukeen siirtymällä ja vielä eteenpäin perustuloon siirtymällä. Voisimme antaa ihmisille enemmän mahdollisuuksia oppimiseen ja vähentää huolta perustarpeiden täyttämisestä”.
Hannu Jaakkola
Taideyliopiston ylioppilaskunnan (TaiYo) Jäsenpalvelu- ja edunvalvontasihteeri
KYY:n hallituksen varapuheenjohtaja 2009
ISYY:n edustajiston jäsen 2009-11
ISYY:n edunvalvontasihteeri 2011-12
Opiskellut biotieteitä Kuopiossa ja teologiaa Helsingissä
Asuu Helsingissä