Nykytanssia ensikertalaiselle

Maallikolle nykytanssista tulee ensimmäisenä mieleen lavalla tapahtuva omituinen liikehdintä, jota kutsutaan taiteeksi. Kuopio tanssii & soi -festivaaliviikon loppupuolella esiintynyt ranskalainen Compagnie Malka -ryhmä esitti vajaan tunnin mittaisen kahden henkilön vartalokeskustelun. Esitteen mukaan ”energinen ryhmä rikkoo tanssin rajoja ja puhuu monikulttuurisuuden ja avoimuuden puolesta.” Voiko kokematon ensikertalainen ymmärtää korkeakulttuurin syvällistä sanomaa ja nykytanssin hienoutta?

Jo teatterisalin pehmoinen äänimaailma ja hämärä valaistus nostavat tunnelmaa korkeakulttuurin vähäiselle kuluttajalle ennen kuin koko esitys on päässyt edes alkamaan. Tanssissa esityksen tarina on kerrottava liikkeiden, äänien ja musiikin avulla, mikä ei ole mikään helppo tehtävä. Totta puhuen, en varmaan olisi käsittänyt Murmures-teoksen tapahtumapaikaksi vankilaa kerrossängyn, wc-pytyn, lavuaarin ja harmaan seinän perusteella ellen olisi lukenut sitä esitteestä.

Esitys sisälsi miesten sopeutumista ja tutustumista, kenties intiiminkin suhteen, joka päättyi melko dramaattisesti. Minulle tarina heijastui kahden henkilön kanssakäymisen ahdistavina ja suloisina hetkinä. Tanssi ei avannut henkilöhahmoista juuri mitään, liekö tajusin juontakaan tarkoitetulla tavalla. Voin kuitenkin lohduttautua sillä, että jokainen katsoja ymmärtää tarinan tavallaan, ja kliseisesti taiteeksi voidaan määritellä jokin tunteita herättävä asia. Minä hämmennyin ja ilahduin. Breakdancea ja katutansseja nykytanssiin yhdistävä koreografia oli sulavaa ja taidokasta. Musiikki oli erikoista, mutta loi mukavan tunnelman yhdessä onnistuneen valaistuksen kanssa.

Jos tanssiesityksestä ei saa mitään otetta, se lässähtää helposti erilaisten liikkeiden epäyhtenäiseksi sarjaksi. Minulla säilyy jatkossakin korkea kynnys maksaa parin viikon ruokarahojen verran pääsylipusta esitykseen, joka ei suoraan imaise mukaansa vaan jää vähän kaukaiseksi. Toki kerran elämässä on jotain tällaista nähtävä, jotta tietää mistä jää pois ja sitä paitsi, vaikkei korkeakulttuuria täysin ymmärtäisikään, voi silti nauttia tanssijoiden silmää miellyttävistä liikkeistä näyttämöllä.