Nuorena on tärkeää saada tukea

Teksti: Iisa Manninen
Kuvat: Risto Takala
Yliopiston uusi opintopsykologi Mari Tirronen odottaa innolla kohtaamisia nuorten ja aikuisten kanssa. Tirronen sijoittuu Joensuun kampukselle.

Vaikka elämä voi tuntua tähän aikaan vuodesta pimeältä ja ankealta, kehottaa Itä-Suomen yliopiston uusi opintopsykologi Mari Tirronen pitämään kiinni asioita, jotka tuottavat juuri itselle mielihyvää.

”Kannattaa pohtia, mitkä ovat tällaisia asioita juuri sinulle. Toiselle energiaa tuo liikunta, toinen saa virtaa kavereiden näkemisestä. Ei anneta pimeän jakson kaapata mielihyvänlähteitä”, kertoo Tirronen, sekä painottaa sama tien myös riittävää unta.

Helmikuun alussa opintopsykologina aloittava Tirronen on aiemmin työskennellyt opinto-ohjaajana ammatillisessa oppilaitoksessa Helsingissä, sekä psykologina työ- ja elinkeinotoimistossa Jyväskylässä ja Joensuussa. Nuoret kohdataan aina yksilöinä.

”Yliopisto-opiskelijat pohtivat usein esimerkiksi valmistumiseen liittyviä kysymyksiä, tai onko alavalinta oikea. Haasteita voivat tuottaa myös oppimisvaikeudet ja työelämään siirtyminen.”

Opintopsykologin palvelut ovat opiskelijalle Tirrosen mukaan tärkeä tukimuoto. Opintojen aikana kohdatuilla haasteilla voi olla vaikutusta elämän myöhemmissä vaiheissa.
”Nuoruus on yleisesti ottaen ikävaiheena sellainen, joka tuo haasteita, jolloin apu voi olla paikallaan. Koen, että on tärkeää kiinnittää silloin huomiota opiskelijan hyvinvointiin. Apua tulee olla tarjolla.”

Joensuun kampukselle sijoittuva Tirronen on innoissaan aloittamassa työnsä.
”Odotan mielenkiintoisia uusia haasteita ja paljon kohtaamisia nuorten ja aikuisten kanssa.”

Opintopsykologi tulee Itä-Suomen yliopiston mukaan tukemaan kolmevuotista opiskelijan ohjauksen ja opiskeluhyvinvoinnin edistämishanketta. Opintopsykologi työskentelee opintoneuvonnan ja -ohjauksen sekä mielenterveystyön rajapinnoilla. Joensuun kampukselle sijoittuvan opintopsykologin työtehtävät ovat osittain kampusrajat ylittäviä.

Mari Tirronen

Aloittaa Itä-Suomen yliopiston opintopsykologina Joensuussa 1.2.2018.

Kasvatustieteiden maisteri ja opinto-ohjaaja Joensuun yliopistosta vuodelta 2008. Psykologian maisteri Jyväskylän yliopistosta vuodelta 2015.

Kotoisin
Joensuusta.