Nummisuutarit-kansanooppera ensi-iltaan Joensuussa

JOENSUU – Nummisuutarit-kansanoppera saa ensi-iltansa Joensuun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä lauantaina 6. syyskuuta kello 19. Se on läpilaulettu, noin kahden ja puolen tunnin mittainen viisinäytöksinen ooppera näyttelijöille, ja perustuu Aleksis Kiven klassikkonäytelmään Nummisuutarit. Samaan aikaan kun teatterinjohtaja Vihtori Rämän johtajasopimuksen jatko on vaakalaudalla, jatkaa teatteri hänen aloittamaansa uutta, taiteellisesti rohkeampaa linjaa. Rämä itse on ilmaissut selkeästi haluavansa jatkaa teatterinjohtajana.

”Teos kertoo surkuhupaisen tarinan Nummisuutarin Eskon kosioretkestä. Kivi kirjoitti aikanaan näytelmän, joka loi perustan koko suomalaiselle identiteetille ja kielelle. Nummisuutarit ei siis ole vain teksti, vaan se on valtava kasauma historiaa, oletuksia ja kansallista alitajuntaa. Yllättäen klassikkoteksti taipuu hyvin myös laulettuun kansanoopperan muotoon”, teatterin tiedotteessa kuvaillaan.

Nummisuutarien muodon, liikkeen ja rytmin on tiivistänyt ohjaaja-koreografi Ari Numminen. Kaj Chydeniuksen sävellykset ovat luovat esitykselle musiikillisen ympäristön, jonka toteuttaa urkuri Petri Tiainen. Tiainen vastaa musiikin sovituksesta, harjoituksesta ja johdosta. Joensuun kaupunginteatterin Nummisuutarit on pauhaava elämys, jossa urut pauhaavat, kansa laulaa ja tanssii. Tuotannossa on mukana seitsemän tanssijaa sekä viisi nuorta ja notkeaa vierailijaa. Tilasuunnittelusta vastaa Iris Routa. Äänisuunnittelu on Miikka Ahlmanin ja valosuunnittelu Mikko Pajasen.

Historian siipien havinaa ensi-illassa riittää. Aleksis Kiven syntymästä on 180 vuotta, Nummisuutareiden julkaisusta 150 vuotta ja Kaj Chydenius puolestaan viettää tänä vuonna 75-vuotisjuhlaansa.

Lisätietoa esityksestä: Joensuun kaupunginteatteri – Nummisuutarit. Opiskelijat voivat ostaa teatterilippuja puoleen hintaan esityspäivänä teatterin ovilipunmyynnistä ja Carelicumista. Uljaan arvio Nummisuutareista tulossa verkkoon pian ensi-illan jälkeen.