Nukkumalla jopa puolet parempia oppimistuloksia?

Teksti ja kuvat: Reeta Kankaanpää
Tuukka Vartinen parantamassa ainejärjestö Sociuksen sohvalla oppimistuloksiaan.

Psychological Science lehdessä julkaistu artikkeli osoittaa tutkimustuloksinaan, että nukkuminen opiskelukertojen välissä nopeuttaa ja helpottaa opitun muistiin palauttamista. Ranskalaisten tutkimusasetelmassa oli 40 henkilöä jaettuna nukkuvien ja valvovien ryhmään ja ryhmiltä testattiin kielenoppimistaidon nopeutta.
Tehtävänä oli opetella 16 ranska-swahili sanaparia. Testin alussa sanapareja opeteltiin niin useasti, että kaikkiin swahilin 16 sanaan oli vastattu oikein.
12 tunnin kuluttua ensimmäisestä kerrasta osallistujat toistivat testin harjoitellen koko sanalistan, kunnes kaikki 16 sanaa oli käännetty oikein.

Valvovien ryhmä suoritti tehtävän ensin aamulla ja sitten illalla. Nukkuvien ryhmä suoritti tehtävän toisin päin, ensin illalla ja sitten aamulla. Ensimmäisellä tehtäväkerralla ryhmien välillä ei ollut eroja tuloksissa mutta toisella kerralla nukkuvien ryhmä suoriutui keskimääräisesti paremmin – 10 sanaparia 16:sta kun valvovat muistivat vain 7,5 sanaparia. Nukkuvien ryhmä tarvitsi mieleen palauttamiseen keskimäärin kolme kierrosta, kun valvovat tarvitsivat kuusi kierrosta.
Kumpikin ryhmä pystyi siis oppimaan kaikki 16 sanaparia mutta opiskelukertojen välillä nukkuneet selvisivät tehtävästä nopeammin ja vähemmällä panostuksella.
Nukkumisesta saatu hyöty vaikutti kestävän myös aikaa. Ero oli yhä havaittavissa seurantatutkimuksessa ensin viikkoa ja sitten kuusi kuukautta myöhemmin.

Tutkimuksesta voi päätellä, että nukkumatta tenttiin meneminen ei kannata. Unessa opitut asiat järjestyvät uudelleen ja aivojen kirjastosta on helpompi poimia tarvittavat vastaukset, kun ne löytyvät nopeasti. Itä-Suomen yliopisto –fb-ryhmässä nousi keskustelu Joensuun kampuksen parhaista torkkupaikoista. Ne näyttävät olevan yhtä salaisia kuin parhaat sienestys- ja marjastuspaikatkin.

Kuopion kampuksen torkkupaikat


1. Ainejärjestöjen huoneet
2. Snellmanian kirjasto
3. Canthian puolella Savilahden rannalla oleva käyrä puunrunko
4. Opparin divaanit
5. Tietoteknian aulan penkit

Joensuun kampuksen torkkupaikat


1. Itseopiskelutila Atrium
2. Kampuskirjaston toinen ja kolmas kerros
3. Carelian aulan toisen kerroksen penkit
4. Carelian aulan ensimmäisen kerroksen penkit
5. Futuran pallotuolit

Savonlinnan kampuksen torkkupaikat


1. Kakkoskerroksen sohvat
2. Samposalin takaosa
3. Kirjaston yläkerran nojatuolit
4. Lepohuone
5. Ainejärjestöjen tilat