Nouseeko äänestysprosentti?

EDARIVAALIT – Ensi viikolla 6. marraskuuta tiedämme, ketkä 425 vaalivoittajaa pääsevät istumaan edustajistoihin ympäri maata. Paikoista kilvoittelee yhteensä 2048 ehdokasta. Tilastojen valossa voisi hurjempi toivoa vakavissaan, että äänestysprosenttiakin saadaan näissä vaaleissa aiempaa korkeammaksi.
Aikavälillä 1979-2011 valtakunnallinen äänestysprosentti on ollut alhaisimmillaan vuonna 2005, jolloin se oli 26,1 prosenttia. Vuoden 2011 vaaleissa äänestysprosentti oli 29,6 ja kaksi vuotta aiemmin 28,4. Vuonna 2007 se oli 27,6 prosenttia. Hiljalleen on siis kivuttu ylöspäin, vaikka selkeästä trendistä tuskin vielä voidaankaan puhua.
Jos haluaa hiukan itseään masentaa, niin vielä ollaan hyvin kaukana vuoden 1979 luvuista, jolloin 44 prosenttia äänesti.

Näyttää siltä, että paljon osaamispotentiaalia valuu hukkaan. Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnassa, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnassa, Taideyliopiston ylioppilaskunnassa ja Svenska Handelshögskolans Studentkårissa ehdokasmäärät laskivat edellisiin vaaleihin verrattuna, mutta se ei kerro koko tarinaa.
Tampereen yliopiston ylioppilaskunnassa, Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunnassa, Turun yliopiston ylioppilaskunnassa, Åbo Akademis Studentkårissa sekä Lapin yliopiston ylioppilaskunnassa ehdokasmäärät kasvoivat.
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa vaaleja ei käydä tänä vuonna.
Tänään voi vielä äänestää ennakkoon. Varsinaiset vaalipäivät ovat ensi viikolla tiistaina ja keskiviikkona 5.–6. marraskuuta.

Lisäinfoa: isyy.fi/vaalit
Äänestä täältä: Sähköinen vaaliuurna (Äänestykseen kirjaudutaan UEF-tunnuksilla)