Nobelistille UEFin ensimmäinen kunniaprofessuuri

Itä-Suomen yliopiston ensimmäinen kunniaprofessori on tohtori Rajendra kumaur Pachaurin, hallitustenvälisen ilmastopaneelin, IPCC:n puheenjohtaja. Pachaurin yhteys Itä-Suomen yliopistoon löytyy TERI-yliopiston kautta, jonka kanslerina hän toimii. TERI-instituutti perusti viime vuonn UEFin Joensuun kampukselle pohjoismaiden toimistonsa. UEF tiedottaa asiasta:

”Itä-Suomen yliopisto on nimittänyt kunniaprofessorikseen intialaisen tohtori Rajenda Kumaur Pachaurin.
Tohtori Pachauri johtaa intialaisen monialakonserni TATAn tukimusyksikkö TERIä (The Energy and Resources institute). Hän on myös TERI-yliopiston kansleri ja hallitustenvälisen ilmastopaneelin, IPCC:n puheenjohtaja.
TERI-instituutti perusti viime vuonna Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselle pohjoismaiden toimiston, TERI Nordic Countries officen. Toimisto keskittyy ympäristöteemoihin, kuten globaalisti kestävään metsätalouteen, bioenergiaan, ilmastomuutokseen ja biotalouteen.
Itä-Suomen yliopiston rehtori Perttu Vartiaisen mukaan tohtori Pachauri tunnetaan paitsi kansainvälisesti ansioituneena tutkijana, myös yhtenä maailmanlaajuisesti näkyvimmistä kestävän kehityksen asiantuntijoista.

Rajenda Pachauri on palkittu useilla kansainvälisillä huomionosoituksilla. Vuonna 2007 hän jakoi hallitustenvälisen ilmastopaneelin edustajana Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä Yhdysvaltain varapresidentti Al Goren kanssa. Hänelle on myönnetty Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkki vuonna 2010.
Itä-Suomen yliopistolla on merkittävää metsä- ja biotalouden osaamista, ja yliopisto on tehnyt jo vuosia yhteistyötä TERIn kanssa tutkimuksessa ja koulutuksessa. Yksi yhteistyön muodoista on ollut Joensuussa järjestettävä intialaisten metsäviranomaisten koulutushanke. TERI on myös joka toinen vuosi järjestettävän kansainvälisen huipputapaamisen, Koli Forumin, yhteistyökumppani. Tohtori Pachauri oli viime vuonna tilaisuuden pääpuhuja.
Pachaurin saama kunniaprofessorin (honorary professor) arvonimi on ensimmäinen Itä-Suomen yliopistossa myönnetty. Arvonimi voidaan myöntää erityisen ansioituneelle ulkomaalaiselle henkilölle.”