Nightwish: Made in Hong Kong (And in various other places) CD + DVD

Nightwishin livemateriaalia on odotettu kuin kuuta nousevaa. Laulajanvaihdoksen jälkeen julkaistu Dark Passion Play -levy asetti musiikillisesti riman korkealle. Jäljelle jäi vain kysymys – voiko Nightwish olla livenä näin hyvä?

Yli 150 esiintymistä käsittänyt Dark Passion Play maailmankiertue tarjosi vastauksen edelliseen kysymykseen ja samalla tilaisuuden käsitellä uudistuneen yhtyeen tunnelmia dokumentin muodossa. Made in Hong Kong -cd sisältää seitsemän DPP:ltä tuttua kappaletta liveversioina, jotka on äänitetty ympäri maailman. Lisäksi julkaisuun on tuupattu muutama ehkä turhalta tuntuva nauhoite, vaikkakin Lieksa-elokuvasta tuttu While your lips are still red on yksi kauneimmista Nightwish-balladeista ikinä.

Konserttitaltioinnit ovat äänenlaadultaan tasokkaita ja tästä huomaa, että ei olla ensimmäistä kertaa levyä tekemässä. Ensimmäiset biisit saavat kuuntelijan jo nauttimaan, sillä Bye bye beautifulin poljento tempaa mukaansa väistämättä. Eeppinen mestariteos The poet and the pendulum neljäntenä kappaleena muistuttaa Holopaisen ilmiömäisestä sävellystaidosta ja livesovitus ei teosta kylmennä tippaakaan.

Jos luuli kaiken olevan jo koettu, erehtyi isosti. Saharan konserttiversio on Nightwishiä parhaimmillaan – se tarjoaa kylmiä väreitä selkärankaan, upeita mielenmaisemia ja samalla mestarillista musiikin ja laulun yhteensovittamista. Seuraavatkin kappaleet pitävät yllä noita tunnelmia ja 7 days to the wolvesin jälkeen jää lähinnä miettimään missä ja milloin tätä saisi kuulla lisää.

Anette Olzon on laulajana kehittynyt hurjasti. Ensimmäisillä keikoilla koettu jännittyneen ja kireän oloinen ääni on nyt vapautunut ja Olzon leikitteleekin jo makoisasti antaen kappaleisiin omat mausteensa. Juuri tämä on Nightwishin yksi vahvuuksista. Live-esiintymiset eivät kuulosta siltä miltä levyversiot – rosoa ja leikittelyä saa ja pitää olla. Levylle olisi ehkä kaivannut kuitenkin myös uusia sovituksia vanhoista Nightwish-biiseistä, jotka nyt on ehkä tarkoituksella jätetty pois, jottei laulajavertailua syntyisi. Ratkaisu on tietysti perusteltu.

DVD:lle on koostettu Ville Lipiäisen ohjaama dokumentti sekä DPP-levyltä lohkaistut videot – Amaranth, Bye bye beautiful ja The islander. Dokumentti on perusvarmaa kiertuekoostetta. Siinä on pakolliset ryyppäyshulluttelut, mutta myös Holopaisen ja Olzonin hieman syvemmälle menevää haastattelua massiivisen kiertueen aikaisista tunnelmista. Mukavasti rytmitetty dokumentti tarjoilee makupaloja siitä reissaamisen, uusien kulttuurien ja jatkuvan stressin alla elämisestä, jotka eivät muuten yhtyeeltä yleisölle välity. 37 minuutin pituudellaan pätkä on sopivan mittainen, sillä se ei ala tuntua pakkopullalta, vaan säilyttää otteensa loppuun asti.

Musiikkivideot ovat samat, jotka ovat jo pitkään pyörineet pitkin musiikkikanavia ja internetin syövereitä. DVD-laatuisena niiden värimaailma on kuitenkin parempi kuin tietokoneen ruudulla tai television digilähetyksissä. Varsinkin Amaranthin maalaukselliset maisemat antavat silmille raikasta herkkua ehkä jo hieman kuluneeksi kuullun kappaleen soidessa.

Kokonaisuudessaan cd+dvd –paketti on asiallinen katsaus kuluneeseen pariin vuoteen. Kompakti kokonaisuus live-taltiointeja, pari maustebiisiä sekä leppoisa dokumentti kiertuelaisten arjesta keskellä Etelä-Amerikan piraattituotemarkkinoita ja tuoreimmat musiikkivideot antavat rahalle monipuolista vastinetta. Ihan hyvä paketti, mutta ei tämä tietenkään keikalla olemista korvaa.