Nicole: Tuomittujen joukkoon

Etelä-Pohjanmaan tee-se-itse metallikvartetti puskee tälle vuodelle jo toisen julkaisunsa. Helmikuussa ilmestyneen Nicolen kymmenvuotista taivalta juhlistaneen X -dvd:n jatkoksi bändi paiskaa pihalle uransa neljännen studioalbumin, Tuomittujen joukkoon. Mikäli promon ulkoasusta voi mitään päätellä, meno tulee olemaan rujon tylyä. Promo-cd kun on pakattu mustiin muovikuoriin, biisien nimistä tai levyn sanoituksista ei ole tietoakaan.

Tuomittujen joukkoon jatkaa Nicolen musiikillista matkaa siitä mihin edellinen levy, Sivu syyttömistä jäi. Vauhtia, aggressiivisuutta ja brutaalisuutta on tosin lyöty keitokseen vähintään piirun verran enemmän. Musiikillisesti liikutaan tyylipuhtaan thrashin ja death-metallin välimaastossa, ripaus kimurantimpaa nytkytysriffittelyä mausteena.

Laulaja Ilkka Laitalan ulosanti on myös ottanut askeleen kohti brutaalimpaa ilmaisua. Karjunta on vakuuttavaa ja puhtaat vokaalit on heitetty syrjään. Tämä on sääli, sillä herra on todistanut hallitsevansa puhtaankin laulannan. Se toisi piristävää vaihtelua loppua kohden monotoniseksi käyvän karjunnan lomaan. Erityismaininta täytyy kuitenkin antaa Laitalan poikkeuksellisen selkeästä artikuloinnista. Sanoista saa selvää, vaikka niitä ei paperille painettuna silmien edessä olekaan.

Neljännellä levyllään Nicole on luonut yhdeksän kappaletta ja vajaat 40 minuuttia teknisesti taitavaa mättöä, joka ei päästä kuulijaa helpolla. Koukkuja ei tarjoilla, turpaan vedetään kyllä antaumuksella.

Parhaimmillaan Tuomittujen joukkoon onkin suorissa menopaloissa, kuten Kuolemaan asti sinun. Äkkiväärempi kitarointi tuo kokonaisuuteen vaihtelua, mutta ei osu täydellisesti maalinsa. Virheetöntä äänimaisemaa, soitantaa ja biisejä vaivaa tietynlainen tasapaksuus. Nicole on luonut täydellisen pyörän, josta toivoisi edes yhden pinnan katkeavan. Se jokin jää puuttumaan, mikä pakottaisi kuuntelemaan kokonaisuuden uudelleen. Varjon luo viimeisenä kappaleena saattelee levyn ironisesti muistin varjoihin, josta tekee mieli kaivaa päivänvaloon vain muutamat nopeammat rypistykset.