Neuvotteluväylä onkin avoinna

Teksti: Sini-Maria Melanen
Kuvat: Saara Närä
Savilahden kehittäminen on yksi Kuopion kärkihankkeista ja myös ISYY selvittää mahdollisuuksiaan päästä mukaan opiskelija-asuntobisnekseen. Savilahden alue olisi opiskelija-asuntoja ajatellen lähellä Kuopion kampusta.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY) on selvitellyt mahdollisuuksiaan lähteä mukaan opiskelija-asuntorakentamiseen Kuopiossa ja Joensuussa. ISYY:n OKKK -hankkeen tavoite on rakennuttaa opiskelijoille lisää kohtuuhintaisia asuntoja.

Kuopiossa hanke on ollut kuitenkin jäissä Savilahden kaupunginosan asuinalueen osayleiskaavaan kohdistuneen valituksen vuoksi, jonka korkein hallinto-oikeus hylkäsi viime maaliskuussa. ISYY:n varapuheenjohtaja ja Joensuun kampuspuheenjohtaja Matti Nivala ei kuitenkaan ollut tästä kehityksestä tietoinen tiedustellessamme OKKK:n etenemisestä.

”Viime vuonna aloittamamme neuvottelut voivat tässä tapauksessa jatkua. Asia otetaan mahdollisesti uudelleen käsittelyyn ensi kesänä tai syksynä”, Nivala sanoo.

ISYY aloitti selvitystyön opiskelija-asuntojen hankkimisesta ylioppilaskunnalle vuoden 2016 alussa. Opiskelija-asuntopulasta on oltu huolissaan jo vuosia ja erityisesti nyt Savonlinnan kampuksen lakkauttamisen takia. Kuopion osalta kiinnostus on kohdistunut Savilahden kaupunginosaan asemakaavan muutosten tiimoilta.

”Savilahdessa olisi se etu että alue, jonne opiskelija-asuntoja voitaisiin mahdollisesti rakentaa, olisi lähellä Kuopion kampusta”, Nivala painottaa.

Joensuussa ISYY on ollut kiinnostunut kampuksen läheisyydessä olevasta Tulliportinkadun tontista, sillä ammattiopiston piste on siirtymässä ammattikorkeakoulun läheisiin tiloihin. Kaupunki on puolestaan tarjonnut OKKK-hankkeelle Penttilässä ja Rantakylässä sijaitsevia tontteja.

Savilahden kaupunkisuunnitteluprojektin kaavoittaja Mari Piipponen suhtautuu positiivisesti ISYY:n aloitteeseen.

”ISYY:n kanssa olemme olleet odottelevalla kannalla puolin ja toisin. Nyt kun osayleiskaava on tullut lainvoimaiseksi, voimme ryhtyä suunnittelemaan tarkemmin uutta asemakaavoitusta”, Piipponen kertoo.

Savilahden kehittäminen on yksi Kuopion kärkihankkeista. Tarkoituksena on tehdä alueesta vetovoimainen opiskelu-, työ- ja asuinympäristö.

Myös opiskelija-asunnoille voisi siis olla tilausta.

Huhtikuun puolivälissä julkaistun tiedon mukaan Savonia-ammattikorkeakoulu ja Sakky eli Savon koulutuskuntayhtymä tulevat rakennuttamaan uuden kolmen koulutusasteen oppilaitoskeskittymän Savilahden kaupunginosan keskiöön.

”Olemme odottaneet Savilahdessa näitä isompia ratkaisuja. Siltä osin muiden hankkeiden ajoittaminen alkaisi olla ajankohtaista”, Piipponen kommentoi.

Kommentti: Projektinjohtoa voisi parantaa

Uljaassa kerrottiin maaliskuussa OKKK-hankkeen ontuvasta viestinnästä. Edustajiston vetoomuksen myötä ISYY päätti luopua yritys- ja työtilojen rakennuttamisesta, jolloin opiskelija-asunnot olisivat taas hankkeen keskiössä.

Savilahden aluekehitysprojekti tarjoaisi ainutlaatuisen tilaisuuden uusien opiskelija-asuntojen rakennuttamiselle. Neuvotteluja jarruttanut valitus kumottiin jo 3. maaliskuuta. Jos ISYY:n hallitus ei ole kärryillä Savilahden todellisesta tilanteesta nousee kysymys siitä, ollaanko ylioppilaskunnassa hereillä vai jääty unelmoimaan opiskelijayrittäjyydestä?

  • Sini-Maria Melanen