NEØV keikalla

Eksistenssin uusi aalto

KUOPIO Kuopiolainen indie-helmi NEØV, aloitti kotimaan kiertueensa kotikentältä elokuvateatteri Kuvakukosta.
Levynjulkistamiskeikan irrottaminen baari- tai klubiympäristöstä sopii Neøvin kaltaiselle orkesterille, joka ei tarvitse ylimääräistä lavakohkausta tuekseen tai osaamattomuutensa verhoksi. Bändin hämmästyttävän eleetön, mystinen ja leijaileva eksistenssi riittää.

Uusi albumi Dominique ehtii päivän kuuntelun jälkeen nostaa odotukset melkein liian korkealle. Levyn tunnelma on särötön ja virheetön. Samalla se on unenomainen ja haastava ja vaatii todellista keskittymistä. Kuvakukon keikka alkaakin vähän viipyillen. Takarivin keskipenkille kitaristilaulaja Anssi Neuvosen ääni ei tunnu kantavan, vaikka muutoin ääntä riittää. Niin paljon, että yleisöstä pakenee muutama – ilmeisesti korvatulpaton – tyyppi heti alkuunsa.

Alun pettymystä ei tarvitse kuitenkaan nielaista, sillä puuroilu äänen kanssa korjaantuu noin vartissa. Anssi Neuvosen ääni pääsee samalle tasolle muiden instrumenttien kanssa. Silmät voi sulkea, vaikka kankaalle heijastuukin videoita. Ne ovat viehättävä ja harkittu bonus, joka ei vie huomiota musiikilta. Ennemminkin ne lempeästi kulkevat mukana. Kaikki tapahtuu musiikin ehdoilla. Silmät voi sulkea huoletta ja antaa äänimassan johdatella omin päänsisäisiin näkyihin, avaruusmatkoille tai muuten vain leijumaan. Muutaman biisin aikana silmät on pakko sulkea, sillä vimmainen valoshow suorastaan leikkaa kiinni elävään kuvaan, aivojen ryhtyessä enteilemään epileptistä kohtausta.

Neøv kykenee jollakin ihmereseptillä luomaan samanaikaisesti rauhaisan ja voimallisen kokemuksen läsnäolon ja poissaolon samanaikaisuudesta.