Muutto kiristää Savonlinnan kampuksen tunnelmaa

Teksti ja kuvat: Iisa Manninen
Kiitosjuhlassa nostettiin malja kampukselle.

Savonlinnan kampus tyhjennetään toukokuun loppuun mennessä ja sen toiminta siirretään kesän aikana Joensuuhun. Kampuksella vietettiin perjantaina 4. toukokuuta kiitosjuhla, jonne oli kokoontunut nykyisiä ja aiempia opiskelijoita sekä henkilökuntaa muistelemaan menneitä vielä viimeisen kerran ennen kampuksen ovien sulkemista.

Tuleva muutto kiristää luokanopettajaopiskelijoiden Inka Kuivalaisen ja Sanna Kalaojan mukaan kampuksen ilmapiiriä. Monia opiskelutovereita stressaa erityisesti asunnon saaminen Joensuusta, sekä opiskelutilojen riittävyys.

”Stressaan opiskelijoiden puolesta, miten asiat sujuvat syksyllä. Itse en ole vielä saanut asuntoa, mikä yhä huolettaa. Lisäksi stressaan, ehtiikö uudet tilat valmistua syksyyn mennessä ja mahtuuko kampuksen ruokalassa syömään, kun tila on niin pieni”, pohti käsityötiedettä kolmatta vuotta opiskeleva Kuivalainen, joka tuli edustamaan ainejärjestö Kotex ry:tä kampusjuhlaan.

Sanna Kalaoja on sen sijaan saanut Joensuusta jo asunnon, eikä muuttaminen huoleta häntä enää.

”Olen kotoisin Turusta, joten Savonlinnaan muutin 500 kilometrin päästä. Nyt Joensuuhun muuttaminen sujuu varmasti helpommin, koska se ei tunnu oikein miltään kun on tullut jo niin pitkän matkan takaa”, pohti toisen vuoden käsityö- ja kotitalousopiskelija.

Sanna Kalaoja ja Inka Kuivalainen myivät ainejärjestönsä tuotteita vielä viimeisen kerran kampuksella.

Sekä Kuivalaisen että Kalaojan mukaan pian tyhjenevä kampus ei ole vaikuttanut pelkästään opiskelijoiden tunnelmiin, vaan myös opettajien ilmapiiriin. Opettajat eivät heidän mukaan jaksa enää panostaa niin paljon opettamiseen. Lisäksi toukokuu on ollut täynnä tenttejä, jotta opettajat ehtivät antaa kurssimerkinnät ennen kesälomille lähtemistä.

Vieraat toivat omia ruokiaan juhlapöydän antimiksi.

Kampuksen toiseen kerrokseen oli pystytetty erilaisia pisteitä Savonlinnan opettajankoulutuksen muistelemiseen. Juhlaväen oli mahdollista perehtyä esimerkiksi kampuksen historiaan, katsoa videoita viimeisen lukuvuoden tapahtumista, sekä tutustua kampuksen elämään opiskelijoilta kerättyjen kuvien avulla. Juhlapöytä oli katettu nyyttikestiperiaatteella, johon osallistujat toivat omia ruokiaan.

Kampus tarjosi juhlaväelle lasillisen kuohuvaa.
Vielä viimeinen selfie.

Kampusjuhlan suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat kampuksen henkilöstö yhdessä opiskelijoiden kanssa. Musiikkikasvatuksen lehtori ja kampuksen toinen varajohtaja Minna Muukkonen avasi tilaisuuden Aino-salissa.

”Nostetaan malja Savonlinnan kampuksen opiskelijoille, henkilöstölle ja alumneille. Elämä jatkuu erilaisena, mutta jatkuu kuitenkin”, totesi Muukkonen herkistyen.

Kampusjuhlan toteutuksesta vastannut Minna Muukkonen avasi juhlan Aino-salissa.

Muukkosen avaussanojen jälkeen Aino-Salissa kuultiin illan aikana puheita ja musiikkiesityksiä. Monissa puheissa muisteltiin kampuksen parhaita puolia, joita kampuksella opiskelleet ja opettaneet jäävät kaipaamaan. Esiin nousi erityisesti yhteisöllisyys, mutta myös ruokalan täti joka tervehti aina iloisesti ”moro moro”, kampukselta avautuva järvinäkymä, lämmin ja kotoisa ilmapiiri, sekä kampukselle johtava ylämäki. Luokanopettajaksi kampuksella opiskeleva ja vuoden opettajaopiskelijaksi valittu Mona Oksanen kuvaili puheessaan, että kampus on kuin yksi iso olohuone, jonne kaikki olivat aina tervetulleita.

Kampuksen kuoro aloitti juhlan musiikkivirran esittämällä kappaleen ”Laulu Suomessa”.

Yhteisöllisyys jää päällimmäiseksi mieleen myös Inka Kuivalaiselle ja Sanna Kalaojalle, jotka suuntaavat katseet jo tulevaan.

”Olemme pyrkineet nauttimaan jokaisesta hetkestä siitä lähtien kun siirtopäätös tuli. Savonlinnan kampuksella opiskelu oli parasta, koska toteutimme opiskelijatapahtumat kaikkien ainejärjestöjen kesken, mikä lisäsi kampuksen yhteisöllisyyttä. Pitkään oli sellaista inhoa Joensuuta kohtaan ja ajatus sinne muuttamisesta inhotti. Nyt olemme kuitenkin menossa hyvillä mielin ja olemme olleet joensuulaisten ainejärjestöjen kanssa hyvässä yhteishengessä. Toivomme, että pääsemme toteuttamaan yhteistyötä heidän kanssaan”, totesivat Kuivalainen ja Kalaoja yhdessä.

Savonlinnan normaalikoulun 8. luokka esitti muun muassa Queenia ja Spice Girlsia.