Suomen tehdessä päätöksiä seuraavista ydinvoimaloista maatamme kiersi Onkalosta kertova dokumentti Into Eternity – Elokuva tulevaisuudelle. Onkalo on Olkiluotoon louhittava kilometrien pituinen luolasto, jonne on tutkimusvaiheen jälkeen tarkoitus säilöä ydinvoimaloiden ydinjätettä 100 000 vuodeksi. Into Eternityssä ääneen pääsevät niin loppusijoituksesta vastaavan Posivan johtaja kuin ruotsalainen teologian professori. Myös muita asiantuntijoita kuullaan, ja periaatteessa dokumentin on tarkoitus olla neutraali ottamatta kantaa ydinvoiman puolesta tai sitä vastaan. Aihe on kuitenkin sen verran tunteita herättävä, että itse en ainakaan dokumenttia pystynyt objektiivisesti katsomaan.
Tanskalais-ruotsalais-suomalaisen tuotannon dokumentissa puhutellaan tulevaisuuden ihmistä. Hänelle kerrotaan siitä, kuinka Onkalon idea sai alkunsa ja mitä seurauksia Onkalon varomattomalla avaamisella voisi olla ihmiskunnalle ja maapallolle. Oikeat nykyajan ihmiset kertovat ydinjätteen ongelmista: Miten ydinsäteily vaikuttaa ihmiseen? Kuinka turvallista maanpäällinen säilytys on poikkeustilassa? Kestääkö Onkalo rakennelmana niin kauan, että korkea-aktiivinen ydinjäte ehtii muuttua neutraaliksi? Kannattaako Onkalo merkitä varoituksilla maan päälle vai antaa sen vaipua unohdukseen?
Into Eternity on aiheestaan huolimatta miellyttävää katsottavaa. Sen rauhallinen eteneminen ja satunnainen musiikkivideomaisuus hypnotisoivat katsojan maanalaiseen maailmaan. Ydinvoimalan sisällä kuljettaessa taustalla soiva Kraftwerkin Radioactivity-kappale sopii täydellisesti dokumentin tunnelmaan. Palaset talvisesta luonnosta, luolaston louhinta ja piirretyt kuvat antavat katsojalle aikaa miettiä juuri kuulemiaan rankkoja faktoja ydinjätteistä.
Pohjois-Karjalan elokuvayhdistys oli järjestänyt dokumentin esityksen jälkeen myös keskustelutilaisuuden, jonne muun muassa joensuulaiset poliitikot Riitta Myller (sd.) ja Jussi Airaksinen (vihr.) olivat tulleet keskustelemaan dokumentin pohjalta energiapolitiikasta, ydinvoimasta ja ydinjätteistä. Asiasta olisi tullut varmasti paljon mielenkiintoisempaa, jos mukaan olisi saatu joku henkilö, joka on mielipiteissään varma ydinvoiman ylivoimaisuudesta energiantuotantotapana. Kun Yle esittää Into Eternityn myöhemmin televisiossa, kannattaa se ehdottomasti katsoa – sekä kannattajien että vastustajien.