Mustaa nahkaa ja paksuja viiksiä

Teksti: Reeta Kankaanpää
Tom Of Finland (2017). Ohjaus: Dome Karukoski. Käsikirjoitus: Aleksi Bardy.
Näyttelijät: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky. 24.02.2017

Suomalaisen homoerotiikan Kaken ja muiden kiiltäväpintaisten lihaskimppujen muodossa maailmalle saattaneen Touko Laaksosen, alias Tom of Finlandin, elämäntarina kuvattiin elokuvaksi yli 25 vuotta vapauden ja rakkauden kansallissankarin kuoleman jälkeen. Teos on koskettava kuvaus mustaa nahkaa, poliisihattuja, paksuja viiksiä ja patongin kokoisia kyrpiä rakastavista miehistä, jotka 1900-luvun loppupuolelle asti joutuivat rakastamaan salaa ja kätkemään intohimonsa virkavallan ja perheenjäsenten väkivaltaisen paheksunnan pelossa.

Elokuva kertoo Toukon (Pekka Strang) elämästä sota-ajasta vanhuuden päiviin asti. Viisikymmentäluvulla Touko tapaa elämänsä rakkauden, tanssija Nipan (Lauri Tilkanen), joka kannustaa Toukoa tuomaan rohkeammin julki taidettaan ja myös heidän suhdettaan. Toukon sisko Kaija (Jessica Grabowsky) on ärsyttävän sovinnainen aikakautensa orjallinen edustaja, joka halveksii omia piirustuksiaan ja veljensä erilaisuutta.

Strang mestaroi ensimmäisen ison elokuvaroolinsa tuomalla esiin Toukon sympaattisuuden, sodan jättämän tuskan ja paineisen rakkaudenpuutteen. Tilkanen on kuin Narkissos konsanaan mutta peilaa kauneuttaan lammen pinnan sijaan Toukosta. Sydämellisen roolin tekee myös Taisto Oksanen Toukon ystävänä, kapteeni Alijokena, joka joutuu maksamaan kalliisti nautinnostaan. Alijoen kohtalo muistuttaa siitä, miten mielipuolista suhtautuminen ristiinpukeutujiinkin oli Suomessa vielä muutama vuosikymmen sitten.

Lähdin teatterisalista järkyttyneenä yhtäältä ihmisten julmuudesta erilaisuutta kohtaan ja toisaalta toisten ihmisten rohkeudesta taistella olemassaolostaan. Aisteja hivelevä musiikki kuvat suomalaisesta koskemattomasta luonnosta kruunaavat katsojakokemuksen ja jättävät yleisöön muistijäljen Laaksosen taiteesta, joka elää edelleen.