Musiikkia vesimiehen ajalta

Kuva: Jarkko Pietarinen

Kuopion okkultistis-psykedeelisesti stimuloitunut riffikone Jess and the Ancient Ones riemastuttaa kakkosalbumillaan. – Antti Sillanmäki, teksti

Jess and the Ancient Ones – Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes. Svart Records 2015
Jess and the Ancient Ones – Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes. Svart Records 2015
Jo ensialbumillaan nelisen vuotta sitten vakuuttanut Jess and the Ancient Ones lähestyy kuulijoita nyt sopivan pitkän nimen saaneella kakkosalbumillaan Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes. Yhtye on monipuolistanut ilmaisuaan, tosin ehkäpä sitä voisi kutsua kehitykseksi.
Kuten jo albumin otsikko kertoo, yhtye ammentaa psykedeelisyydestä. Albumin tekstit jatkavat jo debyytiltä tuttujen teemojen parissa, ja teemoina ovatkin muun muassa okkultismi ja tähtimerkit.
In Levitating Secret Dreams on jo nimensä puolesta kumarrus psykedeelien suuntaan. Psykedeelisen rockin ystävän ei siis tarvitse kokea vieraantumisen tunnetta tätä albumia kuunnellessaan.
Vieraantumisen tunnetta ei aiheuta myöskään musiikki. Parhaiden psykedeelisen rockin perinteiden mukaisesti ulisevat urut käyvät jatkuvaa taistelua pääroolista voimakkaiden kitarariffien kanssa. Kokonaisuuden täydentävät Jessin upeat laulusuoritukset.

Edeltäjäänsä paremmin tuotettu albumi antaakin sävellyksille tilaa kasvaa, ja tuloksena on monta komeaa kappaletta, jotka alkavat monesti rauhallisesti ja yksinkertaisesti kehittyäkseen eeppisiin mittasuhteisiin. Ajatukset leijailevat monesti progressiiviselle 1970-luvulle, ja albumin huipennuksena toimiikin yli kaksikymmenminuuttinen Goodbye To Virgin Grounds Forever. Ilmeisesti neitsyyden menetyksestä kertova kappale on enemmän velkaa länsimaiselle taidemusiikille kuin rockille, sillä se on rakennettu käytännössä sinfonian keinoin. Joka tapauksessa se kestää monin verroin pidempään kuin laulun aiheena oleva suoritus.

Progesta, 1970-luvusta ja psykedeelisyydestä voi saada toisinaan ummehtuneenkin maun. vaikka Jess and the Ancient Ones ammentaakin lukemattomia kertoja vieraillulta lähteeltä, tekee se sen niin taidokkaasti ja vastaanpanemattoman energisesti, ettei albumista voi olla pitämättä. Yhtye onnistuu nimittäin ujuttamaan teokseensa tuoreutta tavalla, jota en osaa täydellisesti selittää.

Jess And The Ancient Onesin Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes julkaistaan 11. joulukuuta