Musiikki on loputon lähde

Teksti: Kalevi Hämäläinen
Kuvat: Risto Takala
Joonas Haavisto Trio osoitti, että musiikki voi olla haastavaa, mutta sen esittämisen ei tarvitse olla vakavaa.

Joonas Haavisto Trion soitossa näkyy ja kuuluu yhdessä soittamisen ilo ja soittajien virtuoosisuus. Tämä tuli todettua Jazzkerho -76:n järjestämällä keikalla Joensuun konservatoriossa maaliskuun alkupuolella. Pääasiassa pianisti Joonas Haaviston sävellyksiä soittava trio koostuu Haaviston lisäksi kontrabassoa soittavasta Antti Lötjösestä, sekä rumpali Joonas Riipasta. Keikalla kuultiin Joonas Haavisto Trion tuoreen Gradation-albumin kappaleita.

Gradation on järjestyksessään trion neljäs albumi. Vaikka Haaviston mukaan uutta levyä oli mielekästä lähteä tekemään, se oli samalla hieman pelottavaa. Haavisto kertoo pohtineensa, mitä uutta voisi vielä tehdä, kun on kolme levyä jo takana. Tämä ei kuitenkaan loppujen lopuksi vaikuttanut olevan ongelma.

”Kyllähän se musiikki on tavallaan loputon lähde. Sieltä löytyy aina kaikkea uutta, kun vain etsii. Kiva näitä kappaleita oli soittaa studiossa joulukuussa”, toteaa Haavisto.


Kivaa kappaleiden soittaminen vaikutti olevan myös keikalla yleisön edessä. Komppipari Lötjösen ja Riipan sanatonta viestintää oli miellyttävää katsoa, kun pienet sovitukselliset keinot saivat ylimääräistä huomiota soittajien ilmeistä ja naurusta. Musiikki voi olla haastavaa, mutta sen esittämisen ei tarvitse olla vakavaa.

Yhtyeen sisäisen kommunikaation toimivuutta ilmensi yhtä lailla Haaviston vähäeleinen katseen nostaminen koskettimista Lötjösen ja Riipan suuntaan, mikä riitti merkitsemään kappaleen osan vaihtumista jouhevasti seuraavaan. Nämä elementit tulivat parhaiten ilmi kappaleessa Flight Mode, jossa siirryttiin sujuvasti niin tahtilajien kuin kappaleen pomppivien ja maalailevien osien välillä, samalla kun etenkin Riippa kikkaili rytmisillä kuvioillaan hymyssä suin.

Haaviston sävellyksiä voisi kuvailla melko helposti lähestyttäväksi skandinaaviseksi jazziksi, jonka kuulaat harmoniat ovat omiaan luomaan selkeitä tunnetiloja. Kappaleiden haastavuus muodostui rytmiikasta, pitkiksi rakentuneista sooloista ja soittajien virtuoottisesta improvisoinnista, ei niinkään sävelletyistä sointumaailmasta ja melodioista. Mielenkiintoista kappaleissa oli niiden tapa rikkoa perinteisen jazzin totuttuja rakenteita, kun soolojen ja teemojen rajat häilyivät ja pianosooloon saatettiin palata vielä teeman jälkeen.

Uusien kappaleiden levyversioista on päästy nauttimaan ensimmäisenä Japanissa, missä Gradation-albumi ilmestyi maaliskuun lopulla. Levystä on tarkoitus tulla myös oma Euroopan julkaisunsa, mutta sen julkaisuajankohta on vielä auki. Trio on nauttinut japanilaisten suosiosta jo pidempään ja on lähdössä toukokuussa Japaniin levynjulkaisukiertueelle.

”Japanista otettiin minuun yhteyttä meidän ensimmäisen levyn julkaisun jälkeen. Tämä on meidän neljäs kiertue siellä, ja kun asiat ovat menneet todella hienosti aiemmin, he ovat myös halunneet tälle jatkumoa”, Haavisto kertoo.