Mountain: Climbing!

Vuorenvahvuista jenkkiheavya

Vuonna 1969 perustettu ja ensisijaisesti kitaristi/solistinsa Leslie Westin ja basisti/solistinsa Felix Pappalardin talenttia hyödyntänyt Mountain on varhaisen amerikkalaisen heavyrockin kiistattomia merkkipaaluja. Yhtyeen tunnetuimpaan kokoonpanoon kuuluivat lisäksi juuri ennen esikoisalbumin levyttämistä mukaan liittynyt ja todella pitkään Leslie Westin matkassa viihtynyt rumpali Corky Laing sekä kosketinsoittaja Steve Knight.
West oli vaikuttanut aikaisemmin Pappalardin tuottamassa yhtyeessä Vagrants ja Pappalardi oli saavuttanut mainetta tuottajana erityisesti supertrio Creamin kanssa tekemällään yhteistyöllä. Mountain oli tehnyt läpimurtonsa Woodstockin mammuttifestivaaleilla ja vuoden 1970 alkupuolella ilmestynyt esikoisalbumi Climbing! sisältää merkittävän osan yhtyeen tunnetuimmasta ja osittain myös keskeisimmästä kappalemateriaalista.

Albumin suurimmat klassikot ovat Mountainin ainoa suuri singlehitti, Leslie Westin vitaalisti laulama ja kitaroima Missisippi Queen sekä Jack Brucen ja Pete Browinin käsialaa oleva, todella upean kitarasoolon sisältävä ja tekstinsä osalta tien päällä olevasta Creamista kertova Theme of An Imaginary Western. Myös niin ikään varsin koskettava For Yasgur’s Farm palaa teemassaan Woodstockin tunnelmiin. Never in My Life, Silver Paper ja Sittin’ on a Rainbow ovat Leslie Westin vokalisoimia revittelyjä, To My Friend hänen akustinen instrumentaalipalansa ja The Laird sekä Boys in the Band kaunokkeja, joissa solistina on luontevasti Felix Pappalardi.

Kappaleista jälkimmäinen sisältää todella kauniin pianointron. Mountain Climbing! nousi Billboardin listalla top 20:een ja albumista muodostui kultalevy. Mountain piti todella korkeaa tasoa yllä myös seuraavalla albumillaan, vielä vuoden 1970 puolella ilmestyneellä Nantucket Sleighridella, jonka kirkkain klassikko on sen teoksesta käyvä pitkä ja vakuuttava nimikappale.

Felix Pappalardi 30.12.1939–17.4.1983