Mitä ei voi sanoa ääneen

KYT: Miisa tuu ikkunaan

Kuopion ylioppilasteatterin Miisa tuu ikkunaan on kuvaus nuoren aikuisen yhdestä elämänvaiheesta vastoinkäymisineen. Huhtikuun alussa ensi-iltansa saanut näytelmä on sovitus Merja Revon vuonna 2008 julkaistusta kuunnelmasta.

Tarina kertoo pienen pätkän äidin ja tyttären elämästä sekä sen hallinnasta ja hallitsemattomuudesta. Äidillä on huoli tyttärestään, tytär puolestaan ei kaipaa holhousta. Näytelmä kertoo myös sen, mitä mielessä liikkuu, mutta mitä ei voi sanoa ääneen. Näyttämöllä nähdään Henna Eronen, Anne Salmi ja Riikka Voutilainen.

Näytelmässä tulee taidokkaasti esiin saman ilmiön kaksi eri puolta, kahden eri henkilön tunteet siihen liittyen. Erityisen hienoa oli katsomoon asti välittynyt ahdistunut tunnelma. Esitys pitää katsojan varpaillaan alusta loppuun. Näytelmässä on edelleen ajankohtaista kritiikkiä hyvinvointiyhteiskuntaa kohtaan, miten helposti voi pudota turvaverkon läpi kun ei sovi valmiisiin kategorioihin. Lisäksi työryhmä on keksinyt useita nerokkaita tapoja toteuttaa rekvisiittaa, ja rajattu tila taipuu moneen pienillä eleillä.

Satamankulman näyttämö on pieni ja tunnelmallinen. Sopivan simppeli lavastus jättää tilaa henkilöhahmoille ja heidän tuntemuksilleen. On myös hienoa, että katsojille annetaan tilaisuus jäädä keskustelemaan näytelmästä ja siihen liittyvistä teemoista tuotantotiimin kanssa heti esityksen jälkeen.

Seuraavat esitykset 17.4., 18.4., 23.4., 24.4., 25.4. ja 29.4. Satamankulmassa, Minna Canthin katu 4.

Kuopion ylioppilasteatteri Facebookissa ja www.kuopionylioppilasteatteri.net.

Anni Ylönen, teksti & Ari Kesonen, kuva