Miksi jokaisen kansalaisen tulee vastustaa TTIP:iä

Teksti: Anton Moisseev

Keskustelen tässä mielipidekirjoituksessa siitä miksi TTIP:iä ja vastaavia sopimuksia tulee vastustaa, miksi tätä vastustusta ei voi odottaa hallinnoivilta elimiltä (Suomen tai EU:n tasolla) ja lopetan kirjoitukseni siihen, miksi meidän kaikkien tulisi yhtyä vastustamaan näiden sopimusten solmimista harjoittamalla kansanvaltaa.

En voi tässä mennä tarkkoihin yksityiskohtiin, joten suosittelen tutustumaan hyvin monipuoliseen dokumentointiin siitä, miksi TTIP on Matti Meikäläiselle niin huono asia (esim. Marko Juutinen (2015): TTIP-sopimuksen tavoitteet ja kritiikki – Onko huoleen syytä?). Ellet satu olemaan avainhenkilö kansainvälisessä suuryhtiöissä, voin aikalailla taata, että TTIP on tuhoisa sopimus sinulle. Sopimuksessa ei ole niinkään kyse vapaakaupasta vaan suuryhtiöiden vallan kasvattamisesta ja kansalaisten oikeuksien ja demokratian vähentämisestä. Myös luonto jää toissijaiseksi.

Valitettavasti, jos asia jätetään ratkottavaksi pelkästään hallinnoiville elimille, sopimus todennäköisesti menee läpi. Meidän hallituspuolueemme ovat sitoutuneet edistämään sopimusta hallitusohjelmassa. Myös oppositiossa on varovaista sopimuksen hyväksyntää (esim. SDP:ssä). Jopa SAK:n, STTK:n ja Akavan ay-johto kannattaa TTIP:iä. Samanlaista diskurssia näkyy myös EU:n hallinnossa. Yhtiöillä on valtavasti lobbausvoimaa meidän poliittisessa järjestelmässämme ja kun sopimus on heidän etujensa mukainen, yhtiöt laittavat kaikkensa peliin, jotta se menisi läpi.

Meidän tulee siis ymmärtää se uhka, minkä TTIP tuo elämäämme. Kansainväliset suuryhtiöt, joiden ainoa tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon voittoa, eivät välitä työläisten minimipalkoista ja reilusta kohtelusta. Ne eivät myöskään välitä siitä, että ihmiskunnan toiminta on järkevää ilmastonmuutoksen valossa. Päinvastoin, monissa maissa yhtiöt ovat haastaneet oikeuteen tahot, jotka uskaltavat toimia heidän intressiensä vastaisesti. Tätä TTIP tukee.

Vastuu sopimuksen pysäyttämisessä on siis meillä. Tämä on niin suuri asia, että meidän tulee tehdä kaikkemme suojellaksemme itseämme ja lapsiamme. Se myös onnistuu, jos meitä on tarpeeksi monta. Tämän on historia todistanut: sananvapaus, naisten oikeudet yms. ovat asioita jotka saavutettiin ainoastaan kansalaisvaikuttamisen ansiosta. TTIP:in kaltainen MAI-sopimus 1990-luvulla torpattiin kansalaisvoimin. Pitää vaan muistaa, että iso väkijoukko koostuu aina yksilöistä. Tarvitsemme siis jokaista yksilöä.

Anton Moisseev
kirjoittaja on joensuulainen filosofian maisteri