Mikko Joensuun upea debyytti

Teksti: Pasi Huttunen
Kuva: Tero Ahonen

Mikko Joensuu: Amen 1. Svart Records 2016.
Mikko Joensuu: Amen 1. Svart Records 2016.
Mikko Joensuun levyn kristillinen tuntu saattaa karkottaa potentiaalisia kuulijoita, vaikka kyseessä on enemmänkin Joensuun tilinteko uskonnollisuuden kanssa. Jos karkottaa, se on sääli, sillä pian ilmestyvä Amen I -levy on todella hyvä. Amerikkalaisen folkin tunnelmissa pohditaan elämän perusasioita. Joensuun ote musiikintekoon on syvällinen, huolellinen, hiottu ja hänellä on tunnistettava oma ääni. Tässäpä harvinaislaatuinen, hieno debyyttilevy.

Joensuu kulkee esimerkiksi Leonard Cohenin jäljillä ja luo Cohenin tavoin sinänsä yksinkertaisilla elementeillä kauniita, koskettavia ja vahvan tunnelmallisia kappaleita. Joensuun ääni on nuori, mutta sisällöt ja sovitukset paljon kypsempiä ja syntyy vaikutelma varhaiskypsyydestä, jonkinlaisesta elämän pakottamasta aikuistumisesta – juuri sellaisesta, josta hienoa taidetta usein kumpuaa. Levy ei kenties ole iloinen, mutta se on mietteliään toiveikas.
Levyn kannessa ihminen on yksin valkeassa tyhjyydessä ja jonkinlainen eksistentiaalisen yksinäisyyden teema tuntuu kulkevan läpi koko levyn. Pelkistetty piano- ja kitaravetoinen itsetutkiskelu vaatii paneutumista, mutta palkitsee. Sinkkulohkaisu Closer my God toimii kuvaavana esimakuna levystä.

Amen 1 on ensimmäinen osa kolmen levyn trilogiasta. Amen 2 ja Amen 3 ilmestyvät syksyllä 2016 ja keväällä 2017. Niitä huomaa todella odottavansa. Swallow the Sun julkaisi trilogiansa Songs From the North I, II & III kertaheitolla. Tämäkin olisi sen varmaan kestänyt.

Mikko Joensuun Amen 1 julkaistaan 6. toukokuuta.

Katso myös Joensuun 29. huhtikuuta julkaistu musiikkivideo: