Mies, joka pelasti maailman

DOC LOUNGEPeter Anthonyn ohjaama ja käsikirjoittama draamallinen dokumentti The Man Who Saved The World yhdistelee mielenkiintoisella tavalla elokuvan ja dokumentin aineksia. Elokuvan päähenkilö on entinen neuvostoarmeijan everstiluutnantti Stanislav Petrov, joka kerran piti käsissään koko ihmiskunnan kohtaloa.

Petrov on komentovuorossa Oko-satelliittijärjestelmän valvontakeskuksessa 26. syyskuuta 1983. Äkkiä järjestelmä hälyttää lähestyvästä uhasta: Yhdysvalloista on matkalla yhteensä viisi ydinkärkeä kohti Neuvostoliittoa. Petrov ei hätäänny, vaan jää odottamaan tiedon vahvistusta. Kiduttavat minuutit kuluvat. Hänen on tehtävä päätös. Vastataanko iskuun? Kylmähermoisesti Petrov lähettää viestin esimiehilleen: väärä hälytys. Tämä päätös vältti katastrofaalisen, maailmanlaajuisen joukkotuhon.

Dokumentti on mielenkiintoinen matka unohdetun sankarin elämään. Vuosien mittaan Petrov on eristäytynyt omaisistaan ja tuntee syvää katkeruutta elämää kohtaan. Hänen vaimonsa on kuollut syöpään, hän elää yksin ja halveksii mediaa. Lopulta hänet kutsutaan kunniavieraaksi Yhdysvaltoihin. Petrov on epäluuloinen, mutta suostuu lopulta.

Matkansa aikana hän tutustuu entisen vihollisvaltion nyky-yhteiskuntaan ja tapaa lukuisia amerikkalaisia kuuluisuuksia, kuten Robert de Niron, Matt Damonin, vanhan uutisankkurin Walter Cronkiten sekä viettää aikaa Kevin Costnerin vieraana. Vähitellen vanha, äkäinen mies alkaa osoittaa pehmenemisen merkkejä ja avautuu yhä enemmän myös omasta elämästään ja kohtalonhetkistään nuoren tulkkinsa edesauttamana. Pikku hiljaa alkaa hahmottua kokonaiskuva siitä, kuinka käsittämätön tuhovoima oli vähällä päästä vapaaksi noina kohtalon hetkinä vuosia sitten. Ydinsodasta ei kumpikaan osapuoli olisi selviytynyt voittajana.

Elokuva luo katkeransuloisen kuvan hylätystä, niin urallaan kuin yksityiselämässäänkin kovia kokeneesta miehestä, joka saa tilaisuuden käsitellä asioita, joita hän on kauan kantanut sydämellään. Matka Yhdysvaltoihin, keskustelut ja julkisuus ovat Petroville silminnähden vapauttava kokemus, joka tarjoaa katsojalle uudenlaisen, ajatuksia herättävän näkökulman kylmän sodan todellisuuteen neuvostojärjestelmän näkökulmasta.

The Man Who Saved the World aloittaa Doc Lounge Joensuun kevätkauden 19. helmikuuta kello 19. Kevään muita leffoja ovat The Yes Men Are Revolting 19. maaliskuuta, The Queen of Silence 16. huhtikuuta ja Derby Crazy Love 14. toukokuuta. Uljas tekee tänä keväänä yhteistyötä Doc Lounge -verkoston kanssa Joensuussa.