Mielenilmaus Savonlinnassa: ”Opiskelijan edut unohdettu”

Teksti ja kuvat: Raisa Savolainen
Surupukuiset opiskelijat ottivat yliopiston johdon vastaan Savonlinnassa. Hallintojohtaja Tuomo Meriläisen vastaukset koettiin ympäripyöreiksi.

Yli sata mustiinpukeutunutta opiskelijaa otti vastaan akateemisen rehtorin Jaakko Puhakan, hallintojohtaja Tuomo Meriläisen, filosofisen tiedekunnan dekaanin Markku Filppulan sekä henkilöstöjohtaja Jouni Kekäleen kampuksen pääaulassa 14. huhtikuuta. UEF:n lippu liehui puolitangossa ja kampuksen portaille oli tuotu kynttilöitä ja kukkia. Opiskelijabändi soitti Titanic-elokuvasta tuttua kappaletta My heart will go on.

Opiskelijat odottivat yliopiston johtoa paikalle vastaamaan kysymyksiin.
Opiskelijat odottivat yliopiston johtoa paikalle vastaamaan kysymyksiin.
Puhakka, Meriläinen ja Filppula jäivät kuuntelemaan ja vastamaan opiskelijoiden kysymyksiin. Opiskelijan kysymykseen, miksi kampus siirretään, Puhakka vastasi: ”Haluamme varmistaa, että opettajankoulutus jatkuu Itä-Suomen yliopistolla.”
Toinen opiskelija kysyi, mikä sen täällä vaarantaa. ”Siihen on monenlaisia paineita. Emme ole tämän taloudellisen tilanteen ulkopuolella. Valmistujien määrät ovat hyvällä mallilla sekä tällä kampuksella että Joensuussa. Olemme kilpailuasetelmassa, jossa keskitetty malli nähtiin ainoana mahdollisuutena. Savonlinnan lakkauttamisen lisäksi Itä-Suomen yliopisto hakee muitakin toimia, koska haluamme yliopistona olla suomalaisten kärkiyliopistojen joukossa”, Meriläinen selitti.
Opiskelijoiden orkesteri soitti tunnelmaan sopivaa musiikkia.
Opiskelijoiden orkesteri soitti tunnelmaan sopivaa musiikkia.
Opiskelijoita huolestutti taito-ja taideaineiden järjestäminen jatkossa, Joensuun huono asunto- ja työllisyystilanne sekä siirron vaikutukset koko Savonlinnan kaupunkiin. Opiskelijat toivat esille, että moni Savonlinnan kampuksen opiskelija suuntaa ennemmin muihin kaupunkeihin kuin Joensuuhun, ja rahaa valuu tämän takia muihin yliopistoihin.
Meriläinen sanoi, että tämä on tunnekuohujen aikaa ja kehotti opiskelijoita ja henkilökuntaa malttiin.

Kampusvaliokunnan opiskelijaedunvalvojavastaava Emilia Räsänen kertoo, että mielenilmaus järjestettiin, koska kampuksella on huoli tulevaisuudesta.
”Opiskelijan ääntä ei ole kuultu päättäjien pöydässä. Tekemämme Viihtyvyys Savonlinnassa -kysely osoitti, että opiskelijat ovat tyytyväisiä opiskeluunsa Savonlinnassa”, sanoo Räsänen.
Opiskelija Tatu Lehtisen mielestä perustelut kampuksen siirtämiseen ovat huonoja. ”Opiskelijan edut on unohdettu. Opiskelijan halulle opiskella nimenomaan Savonlinnassa ei anneta painoarvoa. Savonlinnan alueelle päätöksellä on rapauttavat vaikutukset.”
slinnaimg3”On vihainen ja ärsyyntynyt olo”, sanoi opiskelija Sanna Lahtinen, ”Vastaukset olivat ympäripyöreitä, ihan kuin tämä olisi päätetty jo aiemmin.”

Opiskelijoille järjestettiin info- ja keskustelutilaisuus Samposalissa kello 13:15. Siellä opiskelijoiden kysymyksiin olivat vastaamassa dekaani Markku Filppula ja johtava hallintopäällikkö Kari Korhonen.

Video mielenilmauksesta: