Metallijätit Mikkelissä

MIKKELI – Seitsemäs Jurassic Rock rokattiin Mikkelin Visulahdessa elokuun toisena viikonloppuna. Perjantaina festarikävijöitä tanssittivat muun muassa legendaarinen hip hop –trio De La Soul, dj-setillä liikenteessä ollut Pendulum ja uransa piakkoin lopettava PMMP. Uljas karautti paikalle vasta lauantaina ja pääsikin heti alkuun todistamaan pyhää seremoniaa.
Kesken Kotiteollisuuden keikan festareiden turvallisuuspäällikkönä toiminut Kaitsu ja järjestystä valvomassa ollut Sanna purjehtivat avioliiton auvoiseen satamaan valtavien aplodien saattelemana. Hääsuunnitelmat olivat pysyneet morsiamelta salassa h-hetkeen saakka, vaikka hän itse muistikin joskus vitsailleensa festarivihkimisestä.
Yllätyshäiden jälkeen yleisö hytkyi Makrofagin, Haloo Helsingin ja Solosen & Kosolan tahdissa, kunnes komennon otti välittömästi moshpitin käyntiin pyöräyttänyt Stam1na. Lemin pojat tarjoilivat rantapallojen, uimalelujen ja tukanheilutuksen lisäksi myös uutta materiaalia. Panzerfaust sinkosi ilmoille ja esitteli yleisölle aivan toisenlaista, sotakenttien tuhoa ja kadotusta uhkuvaa Stam1naa.
Ennen illan kohokohtaa eli Devin Townsend Projectin keikkaa kuultiin vielä Raappanaa & DJ Leimasinta, jota myös metalcorea pimenevässä illassa tykittänyt Killswitch Engage intoutui kehumaan. Osansa jenkkibändin kehuista saivat myös suomalaiset naiset rintavarustuksineen.

Townsend kipaisi lauteille puolenyön jälkeen suoraan uusien kappaleiden sävellys- ja äänityspuuhien ääreltä. Uutta materiaalia ei kuitenkaan vielä kuultu livenä. Heti alkuun päästiin sen sijaan nauttimaan hieman vanhemmasta Townsend-tuotannosta, kun ilmoille kajahtivat Truth ja Regulator.
Fanit ovat saattaneet nähdä netissä vilahduksia Townsendin ainutkertaisesta The Retinal Circus –spektaakkelista. Kuoroa, sirkustaiteilijoita tai iki-ihanaa Anneke van Giersbergenia ei valitettavasti nähty Jurassic Rockin lavalla. Mikkelissä visuaalisesta showsta vastasi utopistista grafiikkaa ja musiikkivideoita pyörittänyt jättiscreeni.
Enkeliäänisen van Giersbergenin puuttuminen kokoonpanosta oli ainoa asia, joka jäi harmittamaan allekirjoittanutta. DTP:n settilistan pääosassa olivat oletetusti tuoreen Epicloud-albumin mahtipontiset veisut, joihin laulajatar olisi pystynyt puhaltamaan vieläkin lisää eloa ja hekumaa. Mikkelissä naisvokaalit tulivat pääosin nauhalta.
Epicloudin mahtaviin maisemiin veivät muun muassa More!, Kingdom, Liberation ja Grace. Toimittajan ja ilmeisesti myös Townsendin itsensä vihaama Lucky animals –renkutus kajahti ilmoille keikan loppupuolella.
”This must be the most annoying song ever made”, artisti naureskeli. Keikan ehtoopuolen biiseistä yleisön sytyttivät erityisesti Vampira sekä setin päättänyt Bad Devil.

Laajalti rakastetulta Ziltoid-albumilta kuultiin livenä ainoastaan yksi kappale. Solar Winds tarjoiltiin suomalaisyleisölle spesiaaliherkkuna. Ziltoid-faneille tiedoksi, että avaruusmörön seikkailut jatkuvat parin vuoden sisään julkaistavalla Z2-albumilla.
Townsend nousi suuren yleisön tietoisuuteen hurmattuaan Steve Vain Sex & Religion –albumin solistina. Ennen sooloprojektejaan hän musisoi myös Strapping Young Lad –yhtyeessä. Jos Devin Townsend ei sano sinulle vielä mitään, perehdypä miehen tuotantoon mitä pikimmiten. Kukaan ei voi nimittäin kieltää Townsendin musiikillista neroutta. Perinteisen taputtamisen ja heilumisen sijaan moni yleisöstäkin keskittyi soittamaan ilmakitaraa tai visualisoimaan muulla tavoin kappaleiden satoja vivahteita ja koukkuja.

Viimeinkin SOAD!

Festarin varsinainen kohokohta oli luvassa vasta sunnuntai-iltana. Ennen System of a Downin lavalle astumista yleisö pääsi nauttimaan kulttuuriministerimme lyttäämästä Cheekistä, Eläkeläisten humppasessioista, brittiläisen Frank Turnerin folkpunkista ja ahkerasti Suomea kiertäneen Amaranthen kauniista Elizesta. Eniten yleisöä taisi vetää kuitenkin Ilari Johanssonin ja Rudirokin stand up –show.
Hieman ennen puolta kahdeksaa jännitys päälavan edessä oli käsin kosketeltavissa. Yksittäisen ihmisen taputukseen tai huudahduksiin liittyi välittömästi moni muukin kärsimätön. Lopulta System of a Down astui esiin ja ensimmäisenä ilmoille räjähti Aerials.
Kolmantena kuultu Prison Song oli näyte siitä, kuinka uskomattoman hyvin Serj Tankian ja Daron Malakian vetävät jokaisen nuotin, pilkun ja falsetin myös liveyleisön edessä. Yleisö todisti omat laulutaitonsa Malakianin johdolla viimeistään neljäntenä kajahtaneen I-E-A-I-A-I-O:n aikana. Ainakin edempänä yleisössä jalatkin alkoivat jo irrota maasta.

SOAD:in jäsenten viilenneistä väleistä on huhuttu jo pitkän aikaa ja täytyykin myöntää, etteivät artistit juurikaan hassutelleet keskenään. Ensimmäisenä tanssahtelemaan innostunut Malakian steppasi yksin Deer Dancen tahtiin. Kun Needles tuli vuoroon, muukin bändi roihusi jo vähän. Välispiikejä tai yleisön huudatusta ei kuultu oikeastaan ollenkaan. Harmi sinänsä, koska yleisö olisi ollut valmis kulkemaan bändin johdolla vaikka persaus edellä puuhun.
Psycho ja Chop Suey! räjäyttivät tantereen niin täyteen energiaa, että kädet taskussa diggailleet hevimiehetkin alkoivat pomppia ja kuuleman mukaan jopa kyynelehtiä. Loppuun SOAD veti vielä tiukan hittitrion. Cigaro, Toxicity ja Sugar pistivät yleisön karjumaan ja ajoittain tuntui, että bändikin alkoi lyödä oikein kunnolla pökköä pesään.

Seuraavaksi tapahtui kuitenkin jotain hämmentävää. Bändi vilkutti pikaisesti ja poistui lavalta. Yleisö mylvi ja vaati encorea, mutta sitä ei koskaan tullut.
”Kyllä ne varmasti tulee takaisin, pakko niiden on tulla, ei ne voi noin lähteä”, yleisö hämmästeli.
Välittömästi keikan jälkeen harva oli valmis kehumaan SOADin vetoa eeppiseksi. Moni oli odottanut yhtyeeltä äärimmäistä hulluttelua ja täyttä sydämen paloa. Kotimatkalla suurin osa oli tosin jo valmis tunnustamaan keikan timanttisuutta, sillä varsinkin musiikillisesti puolitoistatuntinen oli yhtä ilotulitusta.
Ehkä eniten System of a Downin esiintymisen johdosta Jurassic Rockin budjetti oli kolminkertainen ja kävijämäärä lähes kaksikertainen edellisvuoteen verrattuna. Onkin jännittävä nähdä, mitä kivaa järjestäjät keksivät ensi kesänä Etelä-Savon kulmille.

Lisää kuvia albumissa Uljaan FB-sivulla

Devin Townsend Projectin settilista:
Truth
Regulator
More!
Kingdom
Storm
Planet of the Apes
Where We Belong
War
Solar Winds
Lucky Animals
Vampira
Liberation
Juular
Grace
Bad Devil

System of a Downin settilista:
Aerials
Suite-Pee
Prison Song
I-E-A-I-A-I-O
Soldier Side
B.Y.O.B.
Deer Dance
Radio/Video
Peephole
Hypnotize
Needles
DDevil
Lost in Hollywood
X
Suggestions
Psycho
Chop Suey!
Lonely Day
Question!
A.D.D.
Holy Mountains
Spiders
Cigaro
Toxicity
Sugar