Metallica lautaselle heti kun vuorokausi vaihtuu

Teksti: Pasi Huttunen
Kuva: Merijn Bos

Voi olla, että on jo kasvanut länsimainen sukupolvi jonneja, jotka eivät muista, mutta Metallica oli joskus aivan mahtava bändi. Bändin huippuaikoihin lukeutuu sellaisia mestariteoksia, että oksat pois. Vaikkapa Master of Puppets (1986).
Sittemmin bändi ajautui kriisiin ja ryhmäterapiaan, joka sai bändin dynamiikan taas toimimaan ainakin sen verran, että työnteko onnistuu. Siitä syntyi myös menestynyt elokuva Metallica: Some Kind of Monster (2004). Musiikki ei silti kohonnut huippuaikojen tasolle. Siitä huolimatta Metallican uuteen levyyn kohdistuvat valtavat odotukset ja moni rakentelee jo henkistä muuria tulevaa pettymystä varten kun Hardwired… To Self Destruct julkaistaan 18.11.

Kaikesta huolimatta se levy on päästävä kuulemaan. On helppo kuvitella, että joensuulainen metallikansa parveilee levykauppa Levy-Eskojen ovelle torstain ja perjantain välisenä yönä kun kauppa järjestää levyn halukkaiden ostettavaksi heti vuorokauden vaihtuessa.
”Haluamme tarjota halukkaille mahdollisuuden hankkia uutuus
heti kun päivä vaihtuu perjantain puolelle”, levykauppias Tommi Piipponen sanoo.

On mahdollista, että Metallica yllättää. Jos levy lunastaa sille kasatut odotukset, on kyseessä mestariteos. En tiedä kuinka moni kuitenkaan pidättää hengitystään.
Toisaalta vastikään kuollut Leonard Cohen teki menestyneimmän levynsä yli 70-vuotiaana ja nykyinen Metallica-kokoonpano James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammet ja Robert Trujillo ovat vasta jonkin verran yli viidenkymmenen. Annetaan heille vielä 20 vuotta ennen kuin heitetään kirves kaivoon.