Melankoliaa sydänverellä

Teksti: Sanni Koivumäki
Kuvat: Juuso-Valtteri Kivimäki

Joensuulainen Pakokeino viihdytti kuulijoita Kerubin Open Stage -illassa 18.10. Pienelle lavalle tuotiin vain kaksi miestä, kitara ja kosketinsoitin, sillä Pakokeinon neljän hengen kokoonpanosta jäivät puuttumaan rumpali Pauli Pekkarinen sekä basisti Jarmo Hiesu. Laulaja Tomi Itämaa ja kosketinsoittaja Martti Orre soittivat duona ilahduttavan 40-minuuttisen setin Pakokeinon omia kappaleita.

Julkaistu kolmibiisinen demolevy Vapaus, se on itsestä kii! kuultiin kokonaisuudessaan, ja sen lisäksi Pakokeino-duo esitti viisi vielä äänittämätöntä kappalettaan. Osa biiseistä oli selvästi kapakkayleisölle maistuvia juhlien, juomien ja seksin teemoissa pyöriviä suomirokkiralleja, mutta syvemmissäkin vesissä päästiin uimaan muun muassa viimeisenä kuullun Pisteen myötä. Orren sanoittama Taivaantavoittaja puolestaan onnistui koskettamaan paatuneintakin kuulijaa muistuttamalla, että ”koita ymmärtää / kun hajoaa pää / on myöhäistä”.

Pakokeinon laulaja-lauluntekijä-kitaristin Tomi Itämaan mukaan juuri jälkimmäiset ovat aidointa Pakokeinoa. Itämaalla on jo selkeä visio siitä, mihin suuntaan on bändiään viemässä.

Pakokeino on ”progressiivista rock-iskelmää”, joka saa mystisiä, jopa shamanistisia sävyjä.

Pakokeinon keulahahmolla Tomi Itämaalla on selkeä visio siitä, mihin suuntaan hän vie bändiään.

”Suomesta puuttuu tällä hetkellä suuri, Juice Leskisen tai Irwin Goodmanin kaltainen lauluntekijä, ja Pakokeino on tullut heidän tilalleen tarjoilemaan aitoa, sydänverellä tehtyä suomalaista melankoliaa”, Itämaa sanoo.

Loppuvuodesta 2012 perustetun Pakokeinon kokoonpano on matkan varrella ehtinyt vaihdella, ja tälläkin hetkellä yhtyeeltä puuttuu soolokitaristi. Kiinnostuneita on ollut, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt.

Nykyiset yhtyeen jäsenet ovat kaikki pitkän linjan kokopäivämusiikoita, ja uudelta kitaristiltakin vaaditaan ammattitaidon lisäksi kykyä ja halua sitoutua täyspäiväiseen projektiin. Itämaalla on kolme albumillista kappaleita Pakokeinolle valmiina, ja soolokitaristin löydyttyä yhtyeen seuraava askel onkin pitkäsoiton äänittäminen.

Yhtyeen tavoitteista kysyttäessä on laulajan vastaus selvä: Pakokeinosta tulee vielä Suomen suurin rock-yhtye.