Medeia runttaa täysillä tai ei ollenkaan.

ILOSAARIROCK – Hiljattain kolmannen Abandon All -pitkäsoittonsa julkaissut tamperelainen Medeia on kipuamassa suomalaisen metallin kärkikaartiin jos levyn saamasta vastaanotosta voi mitään päätellä. Kesällä bändin livekunnon voi tarkastaa esimerkiksi Ilosaarirockissa. Tuore levy on äärimmäisen tiukka ja hartaasti, mutta ei väkisin väännetty kokonaisuus. Kitaristi Samuli Peltola kertoo, että bändin sisäinen musiikkimaku on hyvin vaihteleva.
”Eniten yhtäläisyyksiä löytynee vanhemmista bändeistä kuten Death, Carcass, Pantera ja vanha Metallica. Yhtäläisyydeksi voitaneen myös laskea inho uutta Metallicaa kohtaan.”
Ensimmäisen nyt jo loppuun myydyn levynsä Quantum Holocaust: World Dominationin vuonna 2002 perustettu bändi julkaisi vuonna 2006 täysin itsenäisesti, mutta sittemmin solmittiin levytyssopimus Fullsteam Recordsin kanssa 2008. Toinen pitkäsoitto Cult ilmestyi samana vuonna ja se kipusi nopeasti virallisille listoille. Esiintymiskokemusta on jo sellaisten nimien kanssa, kuten Ozzy Osbourne, Entombed, The Dillinger Escape Plan ja Raised Fist.

Peltola vahvistaa, että uuden levyn tekoprosessi oli tähän astisista työläin. Etenkin edellisen levyn jo nostettua riman korkealle.
”Biisejä tehtailtiin pitkälti toista vuotta ja äänityssessiot hoidettiin itsenäisesti ystävien avulla. Miksausvastuun kantoi pitkäaikainen livemiksaajamme Mikko Herranen. Uuden levyn tekeminen on haastavinta mahdollista puuhaa tälle yhtyeelle, oli se sitten ensimmäinen tai kymmenes. Kriteerit ovat ajoittain hieman turhankin korkealla ja jokaisen biisin tulee kelvata jokaiselle bändin jäsenelle ennen kun se pääsee edes levyn esituotantoversiolle.”, hän kertoo.
Medeian laulaja Keijo Niinimaa vaikuttaa kansainvälistäkin menestystä niittäneessä Rotten Soundissa, joka myös julkaisi tänä vuonna pitkäsoiton. Niinimaa tuli Medeiaan vuonna 2007 ja uusi laulaja herätti fanien keskuudessa paikoin kovaakin kritiikkiä, mutta sittemmin hänestä on tullut elimellinen osa Medeian soundia. Peltolan mukaan kritiikki on vaiennut täysin. Muillekaan jäsenille Medeia ei ole ainut bändi, joten aikataulujen sovittaminen on välillä työlästä.
”Medeiasta tuskin voi puhua projektina yhdenkään jäsenen kohdalla, itselleni se on lähestulkoon jo toinen perhe. Keijoa sitoutuneempaa bändiläistä saa etsiä kissojen ja koirien kanssa. Aikataulujen laatiminen lienee kiireisen bändisedän haastavin homma, mutta viimeisempien tietojen mukaan Excel-Keijon macro-enabled workbookit toimivat kuin junan vessa”, Peltola silti vakuuttaa.
”Bändiin on kaikeksi onneksi valikoitunut ainoastaan henkilöitä jotka todella haluavat nähdä bändin menestyvän, joten perseelle potkimiselle ei ole ollut tarvetta. Sitten kun bändihommat eivät enää maita, niin uskon että jokainen meistä lähtisi bändistä ennen kuin jäisi siihen hengailemaan. Tätä tehdään täysillä tai ei ollenkaan”, hän jatkaa.

Sopimus Fullsteamin kanssa toi Peltolan mukaan pelkkiä hyötyjä.
”Fullsteam on maineensa veroisesti suomen ykkösindielafka ja olimme onnellisessa asemassa saadessamme olla heidän ensimmäinen metallibändinsä. Meidät sainattiin täysin tietoisina tyylistämme ja taiteellinen vapaus säilyi oletusarvoisesti”, hän linjaa.
Nykyisin bändi on tehnyt sopimuksen myös Spinefarm Recordsin kanssa.
”Halusimme parempaa näkyvyyttä suomen ulkopuolella ja Spinefarm tuli apuihin eksklusiivisen lisenssin kera. Nyt olemme käytännössä kahdella lafkalla ja homma toimii varsin hyvin.”
Euroopan kiertueelle on tarkoitus lähteä ensi talvena jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Medeia on ehtinyt jo aiemmin kiertää Eurooppaa. Kokemukset puhuvat puolestaan.
”Soitimme 24 keikkaa peräjälkeen. Reissu oli yhdellä sanalla sanottuna mahtava. Tällaiset reissut hajottavat bändin tai nitovat sen jäsenet yhteen, me kuulumme jälkimmäiseen kategoriaan”, Peltola hehkuttaa.
Ilosaarirockin Rekkalavalla on luvassa tasainen sekoitus uutta ja vanhaa tuotantoa. Eikä Medeia ensimmäistä kertaa sielläkään esiinny.
”Soitimme Ilosaaressa 2008. Keikka vedettiin pienessä krapulassa iltapäivän helteessä isolle kouralliselle ihmisiä. Päällimmäinen muistoni liittyy monitoriin joka kamppasi basistimme kesken biisin, soitto ei muistaakseni tauonnut. Olemme vierailleet Joensuussa myös Deathchainin kanssa, muistikuvat kyseisestä illasta ovat hämärän peitossa.”

Medeia Ilosaarirockin Rekkalavalla 16. heinäkuuta kello 16.