MC5: The Very best of MC 5

Pintaraapaisu MC 5:n loistokkuuteen

Detroitilainen MC 5 on eräs kaikkein raaimmista ja merkittävimmistä esipunkyhtyeistä. Sen musiikkinsa veroinen ura kesti ainoastaan kolmen pitkäsoiton ajan. MC 5:lta on aikaisemmin julkaistu varsin pätevä Big Bang-niminen, yhtyeen tuotannon parhaimmiston sisältävä kokoelma, joten siksi tämän 14 kappaleen kooste ei komeista kansistaan huolimatta liene välttämätön hankinta ensimmäiseksi MC 5-levyksi. Komea otsikko Very best of ei myöskään sisällöllisesti pidä täysin paikkaansa.
Legendaariselta debyytiltä Kick Out the Jams mukaan on kelpuutettu nimittäin ainoastaan sensuroimaton nimiraita. Äärimmäisen tiukallakin seulalla ainakin Wayne Kramerin korkealta tulkitsema Ramblin’ Rose olisi ehdottomasti kuulunut sisällyttää mukaan. MC 5:n tuotannon tukevin biisikansio, pitkäsoitto Back in the USA on sentään huomioitu paremmin. Tältä koosteelta löytyvät nimittäin klassikot American Ruse, erinomainen Shakin’ Street, kiitettävällä intensiteetillä svengaava Tutti Frutti-versio, rockin ilosanomaa myös tekstissään levittävä Tonight sekä kyseisen pitkäsoiton suurimpiin klassikoihin lukeutuva Lookin’ at You.

Viimeiseltä ja laadukkuutensa osalta mielipiteet jakavalta albumilta High Time mukana ovat erinomaiset rockrevitykset Sister Ann ja Gotta Keep Moving sekä kokeellisempaa tyyliä edustivat Skunk ja Poison. Unohdetttuja, kokoelmalta puuttuvia huippuhetkiä ovat ainakin Teenage Lust ja High School Back in the USA:lta sekä harvinaislaatuinen pakahduttava balladi Miss X High Timelta.
Harvinaista tälle kokoelmalle sisällytettyä herkkua edustaa sen sijaan liveversio Baby Please Don’t Gosta sekä debyyttisingen I Can Only Give You Everything ja I Just Don’t Know molemmat puolet.

MC 5:n kaikki pitkäsoitot ovat laadukkaita ja Big Bang kokoelmista paras. Jos tämä 14 kappaleen kooste voittaa uusia ystäviä MC5:n raa’alle ja koskettavalle musiikille, on se kuitenkin tehyt tehtävänsä. Rob Tyner, Wayne Kramer, Fred ”Sonic” Smith, Dennis Thompson sekä Michael Davis muodostivat kenties kaikkien aikojen laadukkaimman esipunkyhtyeen.

Rob Tyner 12.12.1944-17.9.1991