Massive Attack: Heligoland

Kun odottaa jotain tosi kovasti ja toivoo sen jonkin olevan todella ihanaa, on vaikeaa olla ajattelematta myös mahdollista pettymystä. Jos on jo kerran ehtinyt rakastua Massive Attackiin Mezzanineä kuuntelemalla, pitää uusia levytyksiä kuunnella varovaisesti: Ensireaktio Heligolandiin oli melko laimea, toisella kuuntelukerralla kappaleet alkoivat jo hahmottua paremmin ja kolmannen kerran jälkeen ajattelin, että ehkä tähänkin levyyn voi ainakin ihastua, ellei jopa rakastua.

Bristolin triphop-legendan uusinta studioalbumia onkin saatu odotella vuosikaupalla. 10. helmikuuta julkaistavan Heligolandin kappaleita on kuultu jo aiemmin syksyllä julkaistulla Splitting The Atom EP:llä ja esimerkiksi lokakuun Helsingin-keikalla uuden levyn kappaleita esiteltiin myös livenä yleisölle. Keikalla uudet kappaleet jäivät vanhojen mahtavien hittien varjoon, mutta omalla levyllään ne saavat tilaa kasvaa mainioksi kokonaisuudeksi.

Levylle ääneensä ovat antaneet mm. Gorillazin Damon Albarn ja Massive Attackin aiemmiltakin levyilta tuttu reggaemies Horace Andy. Erityisen kauniilta kuulostaa uusi vierailija, Martina Topley-Bird, joka on päässyt vierailemaan kahteen kappaleeseen. Monien eri artistien käyttö vokaaleissa onkin albumin hienointa antia, sillä jokainen kappale tuntuu kuin juuri heille kirjoitetulta. Lauluosuuksia on niin miellyttävä kuunnella pelkkinä instrumentteina, ettei sanoista edes tarvitse välittää.

Omat suosikit löytyivät kymmeneen kappaleen joukosta helposti: Levyn aloittava Pray For Rain panee jalat tapailemaan intiaanien sadetansseja. Splitting The Atomissa Daddy G:n lumoava matala ääni rytmittää hämyisen baarin tunnelmaan. Paradise Circus saa kädet taputtamaan tahdissa ja Hope Sandovalin heleä ääni tuo valheellisesti vain herttaisia ajatuksia mieleen.

Heligoland muistuttaa hyvin paljon Massive Attackin aiempaa tuotantoa ja ehkä erityisesti juuri Mezzaninea; jopa yksittäisille kappaleille löytyy sieltä vastinparinsa. Tämä saa miettimään, onko yhtye levyttänyt vain uusia versioita vanhoista kappaleistaan, sillä niin tutulta ja turvalliselta Heligoland kuulostaa. Päättäköön kukin sitten sen, pitäisikö sen olla näin vai juuri toisin!