Maisterien paperit roikkuvat ruotsista – abiturienttien taso laskussa

Vähintään neljännes yliopisto-opiskelijoista takeltelee ruotsin kurssilla, eikä maisteriksi valmistuta ilman akateemisen ruotsin taitoja.

Julkisuudessa on väläytelty, että opiskelijoiden huonontuneen kielitaidon vuoksi pakollinen ruotsi pitäisi joko poistaa yliopisto-opinnoista tai palauttaa takaisin pakolliseksi ylioppilaskirjoituksiin. Kuopion yliopiston ruotsin lehtori Timo Neuvonen ja Joensuun kielikeskuksen johtaja Raija Elsinen eivät allekirjoita näin mustavalkoista ajattelutapaa.

”Vastuu on sekä yliopistolla että aikaisemmilla kouluasteilla. Lukiossa opinto-ohjaajien pitää painottaa selvemmin, että yliopistossa ruotsi on pakollinen osa tutkintoa. Kuopiossa ja Joensuussa yliopistot pyrkivät ottamaan vastuuta järjestämällä valmentavia kursseja, joiden avulla voi kerrata perusasioita.”

Yliopiston kursseilla pääpaino on suullisen kielitaidon ja ammattisanaston harjoittelussa, eikä perustietoja ehditä näillä kursseilla kertaamaan. Kuopiossa valmennettavia kursseja tarvittaisiin vähintään tuplamäärä nykyiseen verrattuna, mutta tällä hetkellä resurssit estävät kurssien lisäämisen.

Kielitutkintoasetuksen vaatiman tason saavuttaakseen yliopisto-opiskelijalla pitää olla vähintään ylioppilaskirjoitusten magnan tai korkeimman cum lauden asteinen kielitaito. Esimerkiksi vuonna 2008 Joensuun yliopistoon päässeillä opiskelijoilla cum laude tai ylempi arvosana oli 68 prosentilla. Kuopion yliopistossa vastaava luku oli 73 prosenttia.

”Tasoerot näkyvät siinä, että kokeita uusitaan ja osalle opiskelijoista on järjestettävä tehostettua opetusta sekä lisätehtäviä,” Neuvonen sanoo.

Varsinaisella ruotsin kurssilla tilanne voi olla heikommalle opiskelijalle raskas myös siinä mielessä, että kurssista selvitäkseen joutuu tekemään työtä enemmän kuin opintopiste edellyttää.

Neuvosen ja Elsisen mukaan tilanne ei kuitenkaan ole mahdoton.

Niitä opiskelijoita, joiden tutkinto roikkuu ainoastaan ruotsin takia, ei loppujen lopuksi ole kovinkaan montaa kummassakaan yliopistossa. Joidenkin opiskelijoiden täytyy kuitenkin käydä kursseja uudestaan.

 • Ulisija

  Voisiko tänne sivuille saada esim.:

  1. Toimituksen yhteystiedot niin voisi ottaa muutenkin yhteyttä kuin kirjoittamalla kommentteja yksittäiseen artikkeliin

  2. Jotain järkeä ja käytettävyyttä käyttöliittymään. Luetuimmat listasta löytyy (oletettavasti) top10 luetuinta juttua. Listassa on myös juttuja joihin ei tunnu pääsevän käsiksi muuten kuin ko. listan kautta. Onko olemassa siis paljonkin listan ulkopuolisia julkaistuja juttuja joihin ei vaan löydy mitään reittiä?

  3. Joka tapauksessa uutisarkisto olisi kiva. Samoin kuin paperiversiossa julkaistut jutut myös verkkoversioina.

  • Uljas

   Sivuston tekijä vastaa:

   1. Tulossa, sivustoa kehitetään ja tuunataan vielä kuntoon paraikaa
   2. Uutisarkistotoiminto tulee, sieltä löytyvät jutut kategorioittain. Lisäksi yksittäistä juttua luettaessa ko. kategorian jutut löytyvät heti keskivalikon ylimmäisenä listauksena
   3. Arkisto on tulossa. Paperiversion kaikkia juttuja ei tulla siirtämään verkkoon, sillä verkkosivusto on Uljaan tapauksessa lehteä tukeva nopeammin päivittyvä uutisvirtatyyppinen palvelu, ei näköispainosmainen versio. Lisäksi esim. pidemmät artikkelit eivät yksinkertaisesti sovellu verkkojulkaisemiseen.

   Virheilmoituskin johtuu vain sivuston kasaamisesta, allekirjoittanut tonkii paraikaakin konepellin alla ja lisäilee ominaisuuksia sunnuntaipäivän ratoksi. Antakee armoa, homma etenee koko ajan kyllä, kommentointi bugitti urakalla ja sain sen neljän tunnin aamuöisen säädön jälkeen korjattua, pikkubugeja piti korjailla vielä tänä aamuna.

   Kiitoksia muuten palautteesta, otan sen nöyränä vastaan ja koetan tehdä sivustosta Suomen parhaan ylioppilaslehtisivuston. Lisääkin palautetta saa antaa, monet ratkaisuista eivät varmasti kaikkia miellytä, mutta meillä on ratkaisuistamme vahvat ja kokemuksiin perustuvat mielipiteet :)

   T. Antti Schroderus

 • Ulisija

  P.S. Koittaessani lähettää aikaisempaa kommenttia, sain vain kolme virheilmoitusta tyyliin:

  Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at
  /home/uno4316/public_html/wp-config.php:1) in /home/uno4316/public_html/wp-comments-post.php on line 60

  Koitin lähettää kommentin uusiksi, jolloin sain ilmoituksen että identtinen kommentti on jo lähetetty, eli oletan että nämä saattavat jopa tulla perille.

 • Lukija

  ”Lisäksi esim. pidemmät artikkelit eivät yksinkertaisesti sovellu verkkojulkaisemiseen”

  Hei, nyt oikeasti? Vai onko tämä Suomen eka media, missä verkkosivuille on vähemmän kapasiteettiä mitä paperiversiossa on palstamillejä?

  Missä vaihdossa oleva voi lukea lehden, vai postitatteko te sen Ambomaalle?

  Missä PDF-lehti?

  • Uljas

   Tekijänä en puutu sisältöön sen enempää kuin sen puolesta, että verkkojulkaisemisessa käytettävyyskin on otettava huomioon ja monta ruudullista tekstiä ei yksinkertaisesti ole järkevää julkaista ihan lukukelpoisuuden takia. Tämä on valinta, joka johtuu sivuston keveyden ja uutisvirtamaisuuden tavoittelusta. Tekstimassojen kasaaminen sivustolle ei ole järkevää ja paperilehden siirtäminen kokonaisuudessaan verkkoon on jo resurssisyistä poissuljettu vaihtoehto.

   Pdf-lehtiasiaan en puutu, mutta minut on ohjeistettu tekemään paperilehteä tukeva verkkosivusto, joka ei ole näköispainos. Käsittääkseni Uljaan paperiversion voi tilata ihan minne päin maailmaa tahansa, tilaustiedot tulevat tuota pikaa varmasti esille nekin. Paperilehti on paperilehti ja verkkolehti on verkkolehti, ne ovat kaksi eri asiaa jotka kohtaavat vain osittain toisensa. Tarkoitus oli käsittääkseni, että verkkoversio tukee paperilehteä, antaa mahdollisuuden keskusteluun ja päivittyy paperilehtien välillä, ts. sen ei ole tarkoitus olla hiilipaperikopio paperiversiosta.

   Suomen verkkolehdet ovat toki usein näköispainoksia, mutta Uljaan kohdalla tätä ei olla lähdetty tavoittelemaan ja se on tietoinen valinta.

   Toimituskunta perustelkoon laajemmin, minä keskityn vain toteuttamiseen.

   -Antti Schroderus

 • Uljas Kyykky

  Voi hyvän tähen. Oiskohan sivut kannattanu ”tuunata” kuntoon ennen niiden käyttöönottoa. Nyt lehden nimestä tulee lähinnä karmea itseironinen vitsi. Ei hyvää päivää..

  • Uljas

   Ihan miten vain, katsoimme että on järkevämpää saada edes sisältö ”langoille” ja tehdä rauhassa lisäominaisuudet – aikaa kun ei ole ollut paljoa ja resurssit ovat pienet.

   Jos tämä nyt on jollekulle niin karmeaa, että sivusto julkaistaan paloittain, en sille voi mitään. Nimettömänä on toki hyvä huudella, joten ehkäpä keskityn vain tekemään sivuston valmiiksi – yksin minusta viivästys ei johdu ja toimin täsmälleen siinä tahdissa, kun minulle toimitetaan materiaalia toimituskunnan taholta – itse en henkilökuntaan kuulu.

   Pahoitteluni, jos jonkun päivä menee pilalle sen takia, että pienet resurssit aiheuttavat hidasta etenemistä ja paloittaista valmistumista – katsoimme itse järkevämmäksi saada sivut julki ja perustoiminnot kuntoon aluksi. Tokihan sivuston olisi voinut rakentaa loppuun ”piilossakin”, mutta nyt toimittiin näin. Karavaani kulkee ja anonymiteetin suoma loanheittomahdollisuus näyttää taas kyntensä, saa minulle nimelläkin laittaa palautetta jos ahdistaa. Voin silloin ehkä jopa ottaa ko. palautteen huomioon.

   -Antti Schroderus

 • Jussi Valonen

  @Antti Schroderus ”Lisäksi esim. pidemmät artikkelit eivät yksinkertaisesti sovellu verkkojulkaisemiseen.”

  Itse pitäisin tuota hieman liioittelevana väitteenä. Levyarvostelut esimerkiksi kaipaavat mielestäni lisää pituutta. Jos kerran lehden palstatila ei rajoita pituutta niin miksi ei antaa vielä arvosteluille lisää lihaa luiden päälle. Liian pitkä nyt ei ole koskaan hyvä mutta en näe miksei lehden artikkeleista voisi hieman vaikka laajeentaakin netissä.

  ”Suomen verkkolehdet ovat toki usein näköispainoksia, mutta Uljaan kohdalla tätä ei olla lähdetty tavoittelemaan ja se on tietoinen valinta.”

  Todella hyvä valinta. Nettisivut ovat mielestäni todella tyylikkäät ja kunhan niiden organisointi hieman paranee niin niitä voi todellakin alkaa kuttua uljaaksi:)

  @lukija ”Missä vaihdossa oleva voi lukea lehden, vai postitatteko te sen Ambomaalle?”

  Sarkasmi nyt ei kovin paljon auta tuomaan pointtiasi esille.

  @ Uljas Kyykky ”Voi hyvän tähen. Oiskohan sivut kannattanu “tuunata” kuntoon ennen niiden käyttöönottoa. Nyt lehden nimestä tulee lähinnä karmea itseironinen vitsi. Ei hyvää päivää..”

  Olen aina uskonut rakentavaan kritiikkiin ja tuollainen kommentti on lähinnä lapsellinen eikä aja mitään tarkoitusta. Internetissä on se hyvä puoli että nettisivua on helppo korjata ja sen ulkomuotoa vaihtaa, joten hedelmällisempää kuin pilkata saittia hyvin vähän aikaa sen ilmestymisen jälkeen olisi vaikka kertoa miten sitä saisi ”tuunattua”.

  @Antti Schroderus
  ”Jos tämä nyt on jollekulle niin karmeaa, että sivusto julkaistaan paloittain, en sille voi mitään. Nimettömänä on toki hyvä huudella, joten ehkäpä keskityn vain tekemään sivuston valmiiksi – yksin minusta viivästys ei johdu ja toimin täsmälleen siinä tahdissa, kun minulle toimitetaan materiaalia toimituskunnan taholta – itse en henkilökuntaan kuulu.”

  Oikein. Vihaiset internet nörtit nyt vain kuuluvat sivuston ylläpitäjän arkkivihollisiin. Todella kärsivällisesti jaksoit hölmöihinkin kommentteihin vastata. Sivusto on hyvissä käsissä.:)

  PS pidän tavasta joilla kommenttien taustaväri vaihtelee, todella tyylikästä:)

  • Uljas

   Juttuden pituuden rajoittamisella tarkoitin lähinnä lehdessä olevien pidempien henkilökuvien ja artikkelien pituutta nettikäytössä – arvostelujen suhteen ideana onkin nimenomaan mainitsemasi ”lihaa luiden päälle” ja niiden pituus verkossa saa toki kernaasti olla runsaampi.

   Lisäksi verkon tarjoama mahdollisuus keskusteluun tuo myös lisäarvoa lehden jutuille, verkossa voidaan myös tehdä lehden ilmestymisen jälkeen täsmennyksiä, lisäyksiä ja korjauksia. Tilanteen mukaan mennään ja artikkelien soveltuvuus verkkoon arvioidaan tapauskohtaisesti.

   Kiitos palautteesta, sivusto on tämän päivän aikana saanut lihaa luidensa päälle ja pian toimivat myös linkit ulkomaailman Tasa-sivuston muodossa, joten Google-tuloksissakin lienee nousua odotettavissa.

   Jatkamme työstämistä, palaute on edelleen tervetullutta!

   -Antti Schroderus

 • Jussi Valonen

  Hienoa että päätittekin laittaa viestit tulemaan samantien kun ne lähettää. Käyttömukavuus nousi kohisten:)

  • Uljas

   Heh, itse asiassa ne eivät tule ajantasaisesti vieläkään, allekirjoittanut sattuu vain olemaan online ja hyväksymisnapin äärellä.

   Ajantasaisuuden esteenä on roskapostittajien suunnaton määrä (filtterit toimivat vain hetken verran ja ovat aina askeleen spämmääjiä jäljessä) ja juuri näiden jo tänäänkin nähtyjen epäasiallisehkojen kommenttien suodatusmahdollisuus.

   Olemme valintamme tehneet, valitan :) Toimituskunta moderoi kuitenkin toivottavasti jatkossa ripeään ja kaikkia tyydyttävään tahtiin.

 • Jussi Valonen

  ”Heh, itse asiassa ne eivät tule ajantasaisesti vieläkään, allekirjoittanut sattuu vain olemaan online ja hyväksymisnapin äärellä.”

  Repesin:D

 • Ulisija

  Kiitoksia ripeästä toiminnasta kommenttieni pohjalta. Aikalailla kaikki pyyntöni toteutettiin välittömästi, ja vielä näin sunnuntai-illan merkeissä!

  Itse valitsin nimimerkin takaa huutelun sen takia että sivujen keskeneräisyyden takia koko kommentointijärjestelmä epäilytti jonkun verran. Olisin kaikkein mieluiten lähettänyt toimitukselle kommenttia sähköpostitse omalla nimelläni, mutta yhteystietoja ei vain löytynyt mistään. Nyt ne toimituksen osalta ovat tuolla toki näkyvillä, joten jos tässä tulee jotain palautetta mieleen niin olen jatkossa yhteydessä sitä kautta.

 • Atro Niiniluoto

  En ole abi, mutta ruotsi oli minun aikanani lukujärjestyksessä joskus englannin perässäkin.