Savonlinnassa liikuntaan käytettävissä oleva rahamäärä pieneni jo syksyllä, mikä johtuu Itä-Suomen Yliopiston ylioppilaskunnan perustamisesta.
”Ennen opiskelijoiden liikuntaan oli laittaa enemmän rahaa, mutta nyt on jo syksystä alkaen eletty säästöliekillä”, Savonlinnan ylioppilaskunnan liikuntasihteeri Maiju Töhönen kertoo.
Ylioppilaskunta subventoi eli maksoi osan opiskelijoiden liikuntaharrastuksien kuluista: ilmainen keilaus, uinti ja kuntosalikortit siirtyivät syksyllä historiaan.
”Ylioppilaskunta maksoi pienen osan ja kaupunki tuli jossain vastaan, mutta nyt Savonlinnan kaupunkikin elää säästöliekillä.”
Savonlinnalaisten rahankäyttöä on joissain yhteyksissä kutsuttu jopa holtittomaksi.
”Meillä on tietty raha budjetoitu liikuntapalveluiden järjestämiseen, ja sen budjetin sisässä on menty”, Töhönen huomauttaa.
Taloudellinen kurjuus ei ole kuitenkaan kuristanut harrastustoimintaa hengiltä. Töhösen mielestä ihmiset ovat aktivoituneet nyt itse: ensimmäinen liikuntakerho on perustettu, ja opiskelijat käyvät yhdessä pelaamassa jääpalloa. Omaehtoinen toiminta synnyttää yhteisöllisyyttä.
Suurin ongelma ovat harrastustilat. OKL-hallissa on yksi tunnin vuoro ja Lyseon liikuntasalissa yksi vuoro. Töhönen toivoo, että kaupunki arvostaisi opiskelijaliikuntaa ja antaisi ilmaisia salivuoroja.
Töhönen vetää jumppia, koordinoi liikuntapalveluita ja pyrkii hankkimaan ylioppilaskunnalle yhteistyökumppaneita yrityksistä, urheiluseuroista ja kaupungin vaikuttajista.
”Jumppa oli aiemmin maksutonta, mutta nyt siitä peritään kahden euron kertamaksu. Jumpissa kävi parhaimmillaan yli 60 opiskelijaa, enkä halunnut sellaisen toiminnan loppuvan, mikä oli suosittua.”
Opiskelijoilla on kaksi palloilu-, kaksi jumppa- ja kaksi jäävuoroa.
”Torstain palloiluvuorolla oli enemmän ihmisiä kuin saliin mahtui ja maanantain vuorolla jouduttiin tekemään kolme ryhmää.”
Töhönen muistuttaa, että Savonlinnaa tulee ISYY:ssä kohdella tasavertaisesti muihin kampuksiin nähden. Savonlinnassa ei tiedetä, miten opiskelijoiden liikuntapalvelut ensi vuonna järjestetään.
”Tokikaan me emme ole yhtä suuri opiskelijamäärältämme kuin Joensuu tai Kuopio, mutta meillä on mahdollistettava samat palvelut meidän mittakaavassamme. Jollei ISYY:ssä tiedetä, mitä täällä on, tulkaa tutustumaan. Olemme pieniä, mutta haluamme olla näkyviä.”