Maija Vilkkumaa: Nainen katolla

Ihmiskohtaloita 2010-luvun Suomessa

Maija Vilkkumaan esikoisromaani Nainen katolla on mielenkiintoinen kuvaus 2010-luvun Suomesta. Romaanissa seurataan vuoden ajan kirjan hahmojen elämää. Hiljalleen henkilöiden elämät yhdistyvät toisiinsa.
Nainen katolla on moniääninen romaani, jossa ei ole selkeää juonta eikä selkeää päähenkilöä. Kirjan hahmot haluavat elämältään enemmän, eivätkä kykene olemaan tyytyväisiä siihen mitä heillä on. Hahmoista korostuu Silja, kotiäiti, entinen tyttöbändin laulaja, joka ei osaa päästää irti menneestä ja kuvitelmistaan siitä mitä olisi voinut olla. Hän luo itselleen alteregon, Gwendolyn, josta hän kirjoittaa tarinoita kirjoituskurssille.
Gwendolyn onnistuu kaikessa siinä missä Silja on omasta mielestään epäonnistunut. Ainoa osaansa tyytyväinen on Tessu, joka on julkisuuden valokeilassa viihtyvä joogakoulun pitäjä ja Siljan entinen bändikaveri.

Kirjan hahmogalleriaan kuuluu myös sosiaalista mediaa palvova seurapiiritoimittaja, stand up -koomikko Linda, kirjoituskurssia vetävä Ville sekä Siljan aviomies Harri, joka on Rovion kaltaisen pelifirman perustajajäsen. Näiden hahmojen avulla Vilkkumaa kuvaa 2010-luvun Suomea ja nykyisin vallitsevia arvoja, joissa valta, menestys sekä julkisuus ovat tavoittelemisen arvoisia.

Vilkkumaa on hyvä ihmiskuvaaja, koska kirjan hahmot ovat rosoisia mutta silti samaistuttavia. Vilkkumaa yhdistelee erilaisia persoonia ja kokeilee erilaisia tyylejä mutta muuten Nainen katolla ei tarjoa muodoltaan mitään uutta suomalaisen kirjallisuuden genreen.

Maija Vilkkumaa: Nainen katolla
Kaiku Books, 2013