Lynyrd Skynyrd: Last of a Dyin’ Breed

Syvän etelän rockin kulmakiven vakuuttava uutuus

Osuvasti nimetty Last of a Dyin’ Breed edustaa southern rockin legendaarisimman yhtyeen Lynyrd Skynyrdin uutta tuotantoa sitten vuonna 2009 ilmestyneen God and Gunsin.
Skynyrdin nykyisen line upin ainoa alkuperäisjäsen on kitaristi Gary Rossington ja sen muihin tunnetuimpiin jäseniin lukeutuvat yhtyeessä jo aivan 1970-luvun alussa vieraillut ja Blackfootin johtohahmona ensisijaisesti tutuksi tullut kitaristi Rickey Medlocke sekä solisti Johnny Van Zant, lokakuussa 1977 lento-onnettomuudessa traagisesti menehtyneen Ronnie Van Zantin pikkuveli.

Tragedia on kohdannut Skynyrdiä usein myös myöhemmin ja elämän julmuus sekä sitä seuraava uudelleen aloittamisen vaatimus ovat uutuusalbumin tekstien avainteemoja. Pitkäsoitto käynnistyy sen verevän kitaroinnin ryydittämällä, menevällä nimiraidalla. One Day at a Time on koukukkaampi rytistys ja Homegrownin pitkä sooloilu ei ole tyylillisesti kaukana eräästä toisesta varsin tunnetusta southern rockia edustavasta yhtyeestä.
Ready to Fly on jämerä slovari, mutta pitkäsoiton seesteisemmästä osastosta Something to Live for vetää koskettavuudessaan pitemmän korren. Missisippi Blood svengaa murevasti mainion riffin kera, mutta albumin ensimmäinen täysosuma lienee kuitenkin laadukkaan kitararockin esitelmästä liki pitäen käyvä Life’s Twisted.

Astetta iskevämpi Nothing Comes Easy on kuitenkin vielä hitusen parempi. Honey Hole yhdistää kekseliäät kitarat ja suvantokohdat suoraan kertosäkeeseen. Start Livin’ Life Again päättää pitkäsoiton tyylitajuisesti countrahtavissa tunnelmissa.
Kokonaisuutena tarjolla on hienoja biisejä, messeviä riffejä, kipakkaa kitarointia ja Johnny Van Zantin komeaa vokalisointia. Eräs amerikkalaisen kitararockin virstanpylväistä on edelleen kovassa vedossa ja mainiota niin.