Jo perinteeksi muodostunut luontoelämys, lyhtykävely Puijolla järjestetään 20. syyskuuta. Liikkeelle lähdetään pesäpallostadionin pysäköintialueelta kello 19.
”Pesäpallostadionilta lähdetään kävelemään ja poiketaan luontopolulle, joka tuo suoraan Puijon tornin juurelle. Torniin kiivetään ihastelemaan maisemia ja lopulta palataan samaa reittiä takaisin”, ympäristönsuojelusuunnittelija Timo Perätie Kuopion kaupungilta kertoo.
Kävelyä ei Perätien mukaan tule yhteensä kuin kilometrin verran, mutta hän muistuttaa, että mäki on jyrkkä.
”On se rasittavuudeltaan toista kuin tasaisella kävely, mutta ei tämä ole juoksukilpailu vaan tunnelmallinen kävely ja luontoelämys.”
Kävelyjä on järjestetty Perätien mukaan lähes vuosittain vuodesta 2008, jolloin Puijon luonnonsuojelualue täytti 80 vuotta. Perätie kertoo, että ihmiset ovat löytäneet lyhtykävelyt hyvin. Viime vuoden kävelyyn osallistui hänen mukaansa lähes 200 ihmistä.
”Oli upean näköistä kun sellainen määrä ihmisiä lyhtyinen kulki hämärässä syysmetsässä.”
Luontoelämykset on sikäli turvattu myös tuleville vuosille, että Puijon suojelualueen tulevaisuus on Perätien mukaan vakaa.
”Kymmenen vuotta sitten tehty hoito- ja käyttösuunnitelma päivitetään”, hän kertoo.
Vanhalla, alkuperäisellä suojelualueella pääosa metsästä on suojeltu puistometsänä, johon voidaan tehdä maisemointi- ja luonnonhoitotoimia. Uudemmat alueet on suojeltu luonnontilaisina pidettäviksi. Alkujaan vuonna 1928 aluetta suojeltiin noin 60 hehtaaria, mutta tätä nykyä suojeltu on noin 200 hehtaaria.
”Siellä on esimerkiksi noin 60 vuotta vanha kuusikko, johon avattiin pienaukkoja. Aukkoihin voidaan istuttaa haapaa. Puijon alueella on todella vähän lehtipuita, sillä niitä kerättiin sotien jälkeen paljon polttopuiksi”, Perätie kertoo.
Haavat tarjoavat lahotessaan elintilaa hyvin monille eliöille. Sen lisäksi haapa on liito-oravalle tärkeä puu ja Puijolle on viety pönttöjä liito-oravalle.
Lyhtykävely, kuten muutkin kaupungin tapahtumat on tarkoitettu kaikille.
”Lyhtykävely on kokemuksena hieno ja esimerkiksi viime vuonna mukana oli myös paljon ulkomaalaisia opiskelijoita”, Perätie sanoo.