Lumo ennustaa hyvää säätä ja leppoisia tuulia

KUOPIO Kuopiolaisia rytmimusiikin ystäviä hemmotteleva Lumo-festivaali on lähtökuopissaan. Tänään 7. kesäkuuta käynnistyvä tapahtuma on vakiintunut kuopiolaiseksi kesän aloitukseksi. Tämän vuotisen tapahtuman pääjärjestäjällä Timo Jakolalla on kädet täynnä työtä vielä jokunen tunti ennen käynnistystä.

”Rehellisesti sanoen ei ole ihan vielä valmista”, Jakola naurahtaa.

”Tekniikan puolesta vielä rakennellaan, mutta kaikki on kyllä valmista siihen mennessä kun Pauli Hanhiniemi saapuu sound-tsekkiin kolmelta”, Jakola jatkaa.

Viikonloppu pitänee järjestäjät kiireisinä. Torstaina Lumon aloittaa kello 20.00 kuopiolaisen kitaristin Markus Väisänen luotsaama tunnelmallinen ja maalaileva folk-jazz kokoonpano Taipale. Kvartettina Lumossa esiintyvässä Taipaleessa soittaa muun muassa melodisen basson suomalaiseksi uranuurtajaksi tituleerattu Kalle Ylitalo. Torstain pääesiintyjänä nähdään odotettu Pauli Hanhiemi Melkein akustinen duo (M.A.D.) –kokoonpanollaan.

Perjantaina ohjelman käynnistää Skandinaavista jazzia ja post-rockia sekoitteleva trio Virta ja ohjelmaa jatkaa kuopiolaislähtöisen pianistin Aki Rissanen trio. Illan päättää elämän värikkääksi monivitamiiniksi luonnehdittu Anna-Mari Kähärä orkestereineen, jonka riveissä raivailevee ilomielisen musiikin kokeilijaukko Zarkus Poussa ja kitaristi Marzi Nyman, joka kekkuloi kokoonpanossa lisäksi koskettimien puolella.

Lauantain vauhtiin vierittää Savonia-AMK:n The Rolling Stones mehustelut. Pihvinä välissä kuullaan kriitikoiden hehkuttamaa Auteur Jazzia ,ja arvoisensa päätöksen festivaalille ilotulisoi grooven ja bilemusiikin suomalainen armada The Northern Governors, joka jättänee toivottavasti muutakin kuin savuavat rauniot Jazzkissojen sunnuntaiselle lounasjazz viilentelyille.

Jakola nostaa pakon edessä omiksi odotuksen kohteiksi torstai- ja lauantaipäivät.

”Henkilökohtaisesti pidän todella paljon Pauli Hanhiniemestä, ja on ilo päästä itse miksaamaan sitä, joten tätä torstai-iltaa odotan kieltämättä siinä mielessä kovasti. Lisäksi tuo lauantai-illan The Northern Governors on tosi mahtava groove ja bilebändi. Toisaalta kaikkia esiintyjiä on ollut itse valitsemassa, joten tietysti sitä jokaista niistä odottaa”, Jakola pohtii.

Aikaisempina vuosina Wanhassa Satamassa järjestettävä tapahtuma on ollut vähintään kahtena päivänä kolmesta loppuunmyyty. Tänä vuonna Lumo ei ole ainoa samalle viikonlopulle sattuva festivaali Kuopiossa. Lisäksi meneillään on Komediafestivaali sekä Sulasolin kuorotapahtuma joka tuo kaupunkiin reilut 2000 laulajaa ja soittajaa. Jakolaa tarjonnan määrä ei huolestuta. Oikeastaan päinvastoin.

”Itsestä tuntuu enemmän, että nyt kuopiolaisyleisöä hemmotellaan. Uskon kyllä, että hyvän musiikin ystävät löytävät paikalle. Kuopion kaupunginkin puolesta Lumo on arvostettu Kuopion kesän yhdeksi merkkipaaluksi, joten kyllä kaupunkilaiset laajemminkin on jo ottaneet tapahtuman omakseen”, Jakola kertoo.

Viikonlopun sääennuste näyttäisi sekin olevan Lumon puolella. Sade pysyy säätiedotteen mukaan tuolla jossain sunnuntaihin saakka.

”Aika hyvät kelit näyttäs olevan tulossa. Tilasin tämmöiset Lumolle ja näyttäisi menneen viesti perille jonnekin ylös”, Jakola naureskelee.

Lisätietoa Lumon nettisivuilta.