Kolme opiskelijajärjestöä on haastanut Hollannin hallituksen oikeuteen sen julkistettua suunnitelman sakottaa liian hitaasti valmistuvia. Hollannissa opiskelijalle lätkäistäisiin 3063 euron sakko, jos tämä käyttäisi enemmän kuin yhden ylimääräisen vuoden valmistumiseen. Hallituksen mukaan sakottaminen kannustaa valmistumaan nopeammin ja säästävän rahaa.
”Mielestämme on erityisen epäreilua, että sakkokäytäntö koskee jo opintonsa aloittaneita opiskelijoita. Hallitus muuttaa sääntöjä kesken pelin”, opiskelijajärjestö ISO:n puheenjohtaja Sebastian Hameleers toteaa.
”Pelkäämme, että yhä harvempi opiskelija lähtee vaihtoon, koska se saattaisi viivästyttää heidän valmistumistaan”, opiskelijajärjestö LKvV:n puheenjohtaja Jan Boers puolestaan sanoo.
Osa-aikaiset opiskelijat ovat opiskelijajärjestöjen mukaan erityisen huonossa asemassa. Töiden tekeminen opintojen ohessa viivästyttää usein valmistumista, mutta sakko odottaa heitäkin.
”Työ tai perhe voi tehdä tavoiteajassa valmistumisen lähes mahdottomaksi”, Hameleers huomauttaa.
Opetusministeriön valtiosihteeri Halbe Zijlstran mukaan tekeillä on lakimuutoksia helpottamaan osa-aikaisten opiskelijoiden tilannetta.
Opiskelijajärjestöt pitävät sakotuskäytäntöä myös vähemmistöjä syrjivänä, sillä esimerkiksi erilaiset vammat voivat hidastaa valmistumista.
Sakottamisen vaikutuksista ei ole vielä selkeää tietoa. 5500 opiskelijalle 15 yliopistossa tehty kysely osoittaa, että yksi 12 opiskelijasta jättäisi maisteriopinnot väliin sakkouhan vuoksi. Zijlstra ei pidä sakottamista silti ongelmana. Hänen mukaansa se kannustaa valitsemaan alansa perusteellisemmin. Oikeudenkäyntiä hän ei halua kommentoida ennen tuomion julistamista.
Järjestöjen tavoitteena on saada sakottaminen loppumaan tai ainakin pienentää sakon määrää. Oikeudenkäynti aloitettiin 21. toukokuuta ja päätös saadaan ennen 25. heinäkuuta. Opiskelijat ovat osoittaneet mieltään sakkokäytäntöä vastaan pitkin kevättä.
Alkuperäinen uutinen: Students mount legal challenge to penalty for late graduation