Joensuussa sijaitseva Levy-Eskot etsii uutta yrittäjää ja toukokuusta 2011 asti levykaupan toimintaa pyörittänyt Tommi Piipponen on avoinna uusille haasteille.
Joensuusta kotoisin oleva Piipponen oli ennen kauppiasuraansa töissä EMI-levy-yhtiössä Helsingissä.
”Tein kauppaa Kimmo Suomalaisen ja Tapani Okkosen kanssa, jotka olivat silloin yrittäjinä Levy-Eskoissa. Muutin sitten Pohjois-Karjalaan ja tein vielä töitä levy-yhtiölle etänä. Joensuussa liikkeellä käydessäni Kimmo ja Tapani kysyivät, kiinnostaisiko minua alkaa kauppiaaksi. Harkitsin asiaa muutamia kuukausia ja aloin hommiin”, Piipponen sanoo.
Hänelle paluumuutto kotikonnuille oli selkeä vaihtoehto ja reissutyöt saivat jäädä. Levykauppiaan ura tuntui omaa taustaa vasten luontevalta.
”Olin työharjoittelussa Karjalan musiikissa ja valmistuttuani Anttilan musiikkiosastolla, silloin jäi mieleen kytemään että voisi olla hienoa olla joskus kauppias.”
Levy-Eskot täytti viime marraskuussa 20 vuotta. Piipponen on huomannut, kuinka musiikin kuluttamisen tavat ovat muuttuneet.
”Ihmiset kuuntelevat musiikkia enemmän kuin koskaan, mutta kuluttaminen on aiempaan verrattuna hyvin erilaista. Iso osa nykynuorisosta ei oikein ole tottunut levyn ostoon vaan siihen, että musiikki kuunnellaan puhelimesta tai tietokoneelta suoratoistopalveluilta. Erona on myös biisien kuuntelu albumikokonaisuuksien sijasta.”
Jos levyjen ostaminen ei olekaan enää normi, niin keikkoihin ollaan valmiita laittamaan rahaa ja hakemaan sieltä elämyksiä.
”Kotimaisten artistien keikkojen hinnat ovat nousseet ja myös pienempien bändien keikkaliput voivat olla arvokkaita. Paljon löytyy artisteja ja tuottajia, jotka hakevat hittiä ja mahdollisimman suurta näkyvyyttä. Toisessa ääripäässä on esimerkiksi CMX, joka tekee albumikokonaisuuksia välittämättä siitä onko levyllä hittisingleä.”
Takavuosien jättiläisartistien sijasta tätä nykyä löytyy enemmän verkostomuusikoita. Piipponen mainitsee esimerkkinä uudenlaisesta hittikoneesta JVG:n, jonka keikoilla käy paljon vierailevia artisteja.
”Hiphopin maailmassa tulee tärkeäksi, että on näkyvyyttä ja kavereita sekä vierailijoita levyillä.”
Kaupan uskollisimmat asiakkaat löytyvät Piipposen mukaan metallin ja progen harrastajista. Levyihin laitettu erikoissisältö, kuten bonuskappaleet ja livetaltioinnit, vetää harrastajia puoleensa.
Mikä voisi olla fyysisen musiikin kauppiaalle myyntivaltti tulevaisuudessa?
”Kyllä se on palvelu. Kun asiakas tulee haluamaan jotain levyä ja on valmis maksamaan, niin silloin kannattaa palvella. Asiakkaan täytyy voida poistua liikkeestä tyytyväisenä. Vinyylit ovat kysyttyjä. Oheistapahtumat kuten konsertit ja levymessut ovat tuoneet meille asiakaskuntaa, joka ei muuten kävisi liikkeellä säännöllisesti”, Piipponen kertoo.