Lappeenrannan teknillinen yliopisto valmis majoittamaan pakolaisia

Lappeenrannan teknillinen yliopisto tarjoutui avuksi jos Joutsenon vastaanottokeskus tarvitsee tilapäisiä majoituspaikkoja.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto on valmis hätämajoittamaan turvapaikan hakijoita. Yliopisto on tehnyt asiasta aloitteen viranomaisille. Suomalaisista yliopistoista se on ensimmäinen, joka ilmoittaa toimenpiteistä pakolaiskriisin helpottamiseksi.
”Tämä olisi vaihtoehto väliaikaiseen käyttöön, mikäli Joutsenon vastaanottokeskus tarvitsee tilapäisiä majoituspaikkoja. Toteutuakseen tähän tarvitaan kuitenkin erilaisia lupia, kuten tilapäinen käyttötarkoituksen muutos sekä pelastuslaitoksen tarkastus, yliopiston provost Juha-Matti Saksa kertoo.
”On selvää, että yhteiskunnan kriisiaikoina yliopistoilla on kansallisuuteen katsomatta erityinen velvollisuus auttaa hädänalaisia ihmisiä. LUT:n päivittäistä toimintaa ohjaavat arvomme, joista yksi on tahto rakentaa hyvinvointia. Toivomme, että muut suomalaiset yliopistot haluaisivat seurata esimerkkiämme”, toteaa puolestaan rehtori Anneli Pauli.

Turvapaikanhakijat majoitettaisiin 450 neliömetrin kokoiseen monitoimisaliin. Yliopiston mukaan sinne mahtuisi 60 henkilöä. Salin yhteydessä on sosiaalitilat, eikä muutostöitä tarvittaisi. Lisäksi yliopisto tarjoaisi vastaanottovirkailijoiden käyttöön toimistoja. Kaikesta muusta vastaisi valtio.
”Jos pystymme tarjoamaan katon päälle sodan alta pakeneville ihmisille ja näin auttamaan heitä hieman omista eduistamme karsien, uskon valtaosan ihmisistä sen ymmärtävän. Tämä toiminta ei tietenkään kuulu yliopiston perustehtäviin, mutta mielestämme se kuuluu perustehtäviimme ihmisinä”, Saksa perustelee.

Itä-Suomen yliopisto on luopumassa Ilomantsissa sijaitsevasta Mekrijärven tutkimusasemasta. Julkisessa keskustelussa on esitetty, että sitä tarjottaisiin turvapaikanhakijoiden majoituspaikaksi.

Pasi Huttunen, teksti