Läpileikkaus pinnan alla kuplivasta metallista

JOENSUU – Ruttokäräjiä vietetään Teatteriklubilla 18. toukokuuta, kun lauteille nousevat Cult of Endtime, Division 19, Inharmonic ja Systematic Sickness Kin. Eli eivät siellä esiintyjien bändien nimetkään juuri sen pirtsakampia ole, mutta kaikesta päätellen metallin ystäville on tiedossa merkittävä ilta tauteihin ja tuomioihin viittaavasta nimestä huolimatta.
”Ruttokäräjät on nimenä ilmeisen toimiva ja huomiota herättävä. Joensuusta tuntuu löytyvän raskaamman puoleista osastoa vielä enemmän kuin perinteistä heviä. Tarjolla oleva kattaus on hieno läpileikkaus joensuulaisten demobändien eliitistä. Kukin bändi muodostaa tärkeän palan tapahtuman kokonaisuuden kannalta”, tapahtumaa järjestävän Susiraja Metal Clubin Petri Lauronen kuvailee.

Osa esiintyjistä on tutumpia ja osa vähemmän tuttuja, mutta ainakin se on selvää, että niiden kokoaminen samaan paikkaan keikalla samana iltana on hieno kulttuuriteko.
”Kaikki bändit suostuivat soittamaan ilman erillisiä palkkioita. Se kuvaa osaltaan bändien sitoutumisen astetta”, Lauronen sanoo.

Cult of Endtime

”Yksikertaisimmillaan musiikkia riittää kuvaamaan kaksi sanaa – death ja metal. Mausteita löytyy myös doomin ja punkin puolelta.
Keikkoja on ollut tällä bändillä tasan yksi kappale. Tosin samalla porukalla on takanaan kymmeniä yhdessä soitettuja keikkoja, joten live-kunto ei ole aivan ensikertalaisten luokkaa.
Tällä hetkellä olemme julkaisseet kaksi omakustanne-demoa. Aiomme nauhoittaa loppuvuodesta kokopitkän levyn verran raitoja ja sitä pakettia me tarjoamme eri julkaisijoille ja keikkamyyjille.”

Division 19

”Division 19 on vuonna 1998 perustettu Kiteeläislähtöinen melodista metallimusiikkia soittava yhtye. Yhtyeen musiikissa kuultavat vaikutteet ovat pääosin lähtöisin 90-luvun eurooppalaisen metalliskenen isommista nimistä mm. In Flames, Carcass, Sentenced, Amoprhis ja CoB.
Aatemaailmaakin bändillä löytyy, nimittäin lyriikat kumpuavat suoraan toisen maailmansodan aikaisista Suomen ja Venäjän välisistä tapahtumista. Aiheet eivät kosketa pelkkää sotimista ja juoksuhaudoissa ryynäämistä, vaan mukaan on ympätty myös muita historiallisesti merkittäviä tapahtumia ja käsitteitä tuon ajan Suomesta. Keikalla siis luvassa rautaisen musiikin ohella lyhyt suomen sotahistorian oppimäärä!”

Inharmonic

”Inharmonic soittaa nykypäivän death metalia raa’alla ja kierolla otteella. Paahdossa on kuitenkin sen verran tarttuva groove, että brutaalitkin biisit jäävät mieleen ja saavat keikkoihin eloa. Inharmonic on perustettu vuonna 2008. Ensimmäiset vuodet menivät kokoonpanon kasaamisessa ja yhteissoiton tiukentamisessa.
Keväällä 2011 julkaistu, Ugly-nimeä kantava debyyttidemo on kerännyt paljon ylistystä alan medioissa. Keikkailun ohessa kasataan uutta materiaalia ja yritetään päästä levyttämään.”

Systematic Sickness Kin

”Systematic Sickness Kin on joensuulainen, 5-henkinen metallibändi, joka sotkee thrash-pohjaiseen poljentaansa vaikutteita death metalista, hardcoresta ja pomppuhevistä punkkia kaihtamatta. Esikuvaksi voisi mainita mm. Slipknotin, Slayerin, Meshuggahin, Decapitatedin ja Stam1nan.
Yhtyeen keski-ikä keikkuu 25 vuoden paikkeilla ja jäseniltä löytyy kokemusta lukuisista eri kokoonpanoista, kuten Serpenthia, Teardown, Alarma jne. Kesästä 2011 aktiivisena ollut bändi on tähän mennessä soittanut kaksi keikkaa ja vastaanotto noilla keikoilla oli hyvin positiivinen. Tällä hetkellä yhtye treenaa ulosantiaan entistä kovemmaksi tarkoituksenaan keikkojen soittaminen ja EP:n / kokopitkän äänittäminen kuluvan vuoden puolella.”