Laiton pyydys tappoi Rasmus-kuutin

Radiolähetinseurannassa ollut saimaannorpan kuutti kuoli kalastusrajoitusalueella olleeseen laittomaan kalanpyydykseen Haukivedellä kesäkuun alussa.
Kuutti hukkui kokoontaittuvaan, keveästä muoviverkosta valmistettuun katiskaan, joka ei ole norpalle turvallinen pyydystyyppi. Joustamattomalta nielultaan enintään 15 senttimetrinen perinteinen metalliverkkokatiska olisi ollut norpallekin turvallinen pyydys.
”Rasmus oli tämän kevään ensimmäinen tietoon tullut kalanpyydykseen kuollut kuutti Saimaalla. Todellinen kuuttikuolleisuus selviää kuitenkin vasta viiden vuoden kuluttua, kun tämän kevään kuutit saavuttavat sukukypsyyden”, kertoo tutkija Marja Niemi Itä-Suomen yliopistosta.
”Kalanpyydykset ovat merkittävä vaara kuuteille, ja verkkojen ohella myös joustavaseinäiset katiskat tulisi nyt jättää varastoon kuuttien suojelemiseksi.”

Itä-Suomen yliopiston, WWF Suomen ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen yhteistyössä toteuttamassa tutkimuksessa selvitetään radiolähettimien avulla kuuttien liikkumista ja elinympäristön käyttöä. Kalastus on tappanut radiolähetinkuutteja vuosina 2007, 2008 ja 2010.
”Yksikin laiton pyydys on liikaa, kuten nyt konkreettisesti on todettavissa. Rajoituspinta-ala on kasvanut kiitettävästi, mutta nyt on huolehdittava siitä, että rajoitukset eivät ole vain paperilla. Valvontaan tulee kiinnittää paljon enemmän huomiota, ja siihen pitää olla riittävästi resursseja. Lisäresurssit saimaannorpan suojeluun eivät saa vaarantaa tai vähentää muuta arvokasta luonnonsuojelutyötä, kuten sovittujen verkkorajoitusten korvaaminen tällä hetkellä valitettavasti tekee”, toteaa WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.