Kuopion ja Joensuun yliopistojen kirjastojen tietokannat yhdistyivät kesällä. Vapaat kappaleet näkyvät Josku-tietokannassa, mutta lainaaminen ei käy vielä sujuvasti.
Itä-Suomen yliopiston voi odottaa parantavan opiskelijoiden elämää ainakin kirjastopalveluiden osalta. Kun vuosi vaihtuu, yliopistolla on kolme kampuskirjastoa, palvelumaksut ovat yhtenäiset ja aineisto kaikkien lainattavissa.
Vapaat kirjat näkyvät jo nyt Josku-tietokannassa.
”Tietokannat ajettiin yhteen kesäkuussa, kun opiskelijat olivat poissa. Yhteisessä tietokannassa näkyvät kaikki lehdet ja kirjat kuin ne olisivat kaikkien lainattavana, mutta käytännössä näin ei vielä ole”, palvelupäällikkö Arja Juntunen Kuopion yliopistosta kertoo.
Käytännössä opiskelijalla on kaksi vaihtoehtoa saada toisen kampuksen kirjastossa lojuva kirja käsiinsä: sen voi joko tilata kaukolainana tai hakea kampuskirjastolta itse. Kaukolainasta velotetaan maksu, joka on Kuopiossa yksitoista euroa ja Joensuussa kahdeksan. Saman verran maksaisi lainata kurssikirja vaikkapa Helsingin yliopiston kirjastolta.
”Meillä on yhä eri rahapussit ja olemme hallinnollisesti eri yksiköitä”, Juntunen huomauttaa.
Jo nyt kaikissa kolmessa kirjastoissa voi lainata opiskelijakortilla, eikä erillistä kirjastokorttia tarvita. Jos halajamansa kirjan hakee itse kirjastosta, siitä ei veloteta ylimäärästä kaukolainamaksua. Vuoden vaihteen kampusten välillä lainaaminen ei ole enää kaukolainaa.
”Asiakkailta on tullut yllättävän paljon kyselyitä, voiko toisen kampuksen kirjastossa olevan kirjan lainata.”
Vielä on ratkaisematta, kuinka aineisto saadaan liikkumaan kolmen kampuksen välillä.
”On vaikea arvioida, kuinka paljon ja mihin suuntaan aineisto liikkuu. Odotamme, minkä ratkaisun yliopisto tekee logistiikkansa suhteen. Varmasti muun muassa yliopiston sisäistä postia tulee kulkemaan paljon kampusten välejä”, Juntunen huomauttaa.
Joensuussa lainataan paljon kirjoja, kun taas Kuopiossa käytetään elektronisia lehtiä. Myös kauppatieteet on niin sanottu kirjavaltainen ala. Joensuun yhteiskuntatieteellisesti ja humanistisesti Kuopion luonnontieteellisesti painottunut kirjasto täydentävät toinen toistaan.
”Riippuu tiedealasta, mitä kirjastolta odotetaan. Suurimmat synergiaedut saadaan yhteiskuntatieteissä”, Juntunen arvioi.
Siirtymävaiheessa asiakkaalla saattaa olla kaksoisrooli.
Asiakas saattaa Kuopiossa kuulua henkilökunnan ryhmään, Joensuussa opiskelijoihin. Palvelukäytännöissä on eroa. Henkilökunnan lainat uusitaan automaattisesti. Opiskelijalla sakko alkaa juosta, jos lainaa ei palauta ajoissa. Kirjaa jemmannut henkilökunta joutuu lainakieltoon, josta pääsee vapaaksi vain rahalla.
”Itse saa valita, kumpaan asiakasryhmään kuuluu”, Juntunen kertoo.
”Kirjastossa lähdetään siitä, että toiminta menee yhteen. Olemme yksi kirjasto, joka näyttäytyy yhtenä asiakkaillekin.”